mauste: sweet-smoky

Sweet & Smoky porsaankyljykset

Porsaankyljykset ovat hiukan jo unholaan jäänyt possun osa, mutta onhan liha aina maukkaimmillaan luun vieressä. Ja kyllähän niitä, kyljysten luita kalutessa saa edelleen melkoisen nostalgiatripin aikaiseksi. Jos kaupasta ei meinaa kyljyksiä löytyä, laadukkaissa lihakaupoissa niitä on aivan varmasti. Jossain tapauksissa pääset myös päättämään kyljysten paksuuden, jos haluat grillattavaksi vähän tuhdimpaa tavaraa. Toki kypsennysaikaa pitää vähän säätää kyljyksen paksuuden mukaan. Dijon-sinapilla valelu saa Miss Klose Sweet & Smoky rubin tarttumaan täydellisesti kyljysten pintaan ja tuo lisää makua. Tarjoa esimerkiksi grillattujen tomaattien kanssa.

4-6:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg possun kyljyksiä
3 rkl sinappia
3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Bold & Peppery grillatut tomaatit

Sivele kyljykset sinapilla ja ripottele pintaan Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa porsaankyljykset kypsiksi varovasti keskilämmöllä, ettet polta mausteseosta, reiluun 60-asteeseen noin 4–6 min per puoli.

Savustetut Sweet & Smoky Ribsit grillissä

Miss Klose Sweet & Smoky mauste on suunniteltu alun alkaen nimenomaan ribseille. Ja täydelliset ribsit grillissä syntyvät tietysti hitaasti savustamalla. Vaikka projekti vie hiukan aikaa, ei se lopulta ole kauhean hankalaa. Pientä sumuttelua ja grillin valvontaa se vaatii, mutta lopputulos on onnistuessaan varmasti vaivan arvoinen. Ribsien viimeistelyyn toimii täydellisesti Miss Klose Original BBQ-kastike.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kg ribsejä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl omenamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Sweet & Smokyä. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka.

Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit grillissä joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo reilusti ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Viimeistele kypsänä Miss Klose Original BBQ -kastikkeella.

Sweet & Smoky Wingsit grillissä

Jos friteeratut wingsit ovat se totuttu standardi, niin hyvät grillatut wingsit ovat vähintään sillä samalla tasolla. Liekkien tuoma pieni savun maku antaa juuri sen sopivan lisäpotkun wingseihin. Ja mausteeksi et tarvitse muuta kuin Miss Klosen Sweet & Smokyä.

4–6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1,5 kg maustamattomia kanan wingsejä
2 rkl öljyä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
1 dl Wings-kastiketta tai Miss Klose Carolina Gold BBQ-kastiketta

Tarjoiluun
Magic Dust chilimajoneesia

Valele wingsit öljyllä ja ripottele pinnalle Miss Klose Sweet & Smokyä maun mukaan. Grillaa suoralla tulella kypsiksi. Valele siipikastikkeella tai jos haluat kokeilla jotain erilaista, kääntele Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeessa. Tarjoile Magic Dustilla maustetun chilimajoneesin tai muun sopivaksi kokemasi dipin kanssa.

Jamaikalainen jerk kana ja Sweet & Smoky kesäkurpitsa

Jamaikalainen jerk kana. Koipireidet ovat edelleen suurin piirtein halvinta lihaa mitä kaupasta saa. Miss Klosen Jerk Rubilla saat niihin aivan uusia ulottuvuuksia. Grillissä paksut koivet vaativat ensin hetken suoraa lämpöä ja sitten tovin epäsuoralla tulella kypsennystä. Uunissa pärjäät yhdellä vuualla. Kesäkurpitsa taas on usein hieman tylsän makuinen kasvis, mutta kun valitsee sopivan pieniä yksilöitä ja antaa niille grillissä kunnolla väriä, syntyy kesäkurpitsoistakin erittäin maukas lisuke. Ja lisäpotkua makuun saat tietysti Miss Klose Original BBQ -kastikkeesta ja Miss Klose Sweet & Smokystä.

4:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Helppo

Koipireidet
1 kg broilerin koipireisiä
2 rkl öljyä
3 rkl Miss Klose Jerk Rub

Kesäkurpitsat
2-3 kesäkurpitsaa
2 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Valele broilerin koipireidet ensin öljyllä ja ripottele sitten pintaan Miss Klosen Jerk Rubia. Grillaa suoralla tulella pinnat kauniin ruskeaksi ja viimeistele epäsuorassa lämmössä kypsäksi, noin 40 minuuttia. Tai kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Halkaise kesäkurpitsat, valele leikkuupinnat Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja ripottele päälle Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa ensin mauste puoli alas päin kauniin värisiksi ja käännä. Grillaa alapuolelta ensin suoralla tulella kauniin värisiksi ja jatka sitten tarvittaessa epäsuoralla lämmöllä, kunnes kesäkurpitsat pehmenevät.

Tarjoile jamaikalainen jerk kana esimerkiksi Sweet & Smoky kesäkurpitsojen ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeen kanssa.

5 aineen Sweet & Smoky Lasagne

Lasagne on yksi maailman parhaita lohturuokia. Ja yleensä ihan perkeleen työlästä valmistaa. Siksi ollaankin Miss Klosella kehitelty tällaista huijarin versiota mihin et tarvitse kuin 5 raaka-ainetta. Toki jos haluat hullutella, niin juustoraaste kuudentena raaka-aineena tuo mukaan vielä hiukan lisäpontta, mutta ilmankin pärjää hyvin.

6:lle
Valmistusaika: 1,5 h
Vaatimustaso: Keskitaso

400 g jauheliha
2–3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
800 g valmista tomaattikastike
250 g lasagnelevyjä
500 g valmista cheddar-kastiketta

Ruskista paketti jauhelihaa. Sekoita jauheliha, Miss Klose Sweet & Smoky ja tomaattikastike. Levitä vuoan pohjalle ensin pieni määrä tomaattikastiketta ja kasaa sitten päälle kerroksittain lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja cheddar-kastiketta, niin että viimeiseksi kerrokseksi jää cheddar-kastiketta. Jos cheddar-kastike tuntuu liian kiinteältä levittää, voit lämmittää sitä hetken mikrossa. Paista 175-asteisessa uunissa, alatasolla noin tunti, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet. Anna lasagnen vetäytyä hetki ja nauti.

Sweet & Smoky uunikasvikset

Tämähän on nyt jo vähän hassuttelua koko resepti. Valta osa ihmisistä, kun osaa katsoa tarvitsemansa määrän kasviksia ja siihen sopivan suhteen maustetta ja öljyä. Mutta pointtina tässä onkin, että kannattaa ehdottomasti kokeilla maustaa uunikasvikset Miss Klosen Sweet & Smokyllä, on nimittäin toimivaa apetta se semmonen.

4–6:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Keskitaso

500 g Perunoita
2 Porkkanaa
2 Punasipulia
2 Paprikaa
1 Kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Pese kasvikset. Kuori porkkanat ja punasipulit. Poista paprikoista kannat ja siemenkodat. Pilko kasvikset lohkoiksi. Öljyä ja mausta Miss Klose Sweet & Smokyllä. Jos haluat hienostella paista ensin 225-asteisessa uunissa perunoita ja porkkanoita 15 minuuttia ja lisää sitten loput kasvikset vielä toiseksi vartiksi. Voit toki laittaa kaikki kasvikset samaan aikaankin, mutta silloin paprikat ja kesäkurpitsat pääsevät hieman ylikypsiksi. Maku on silti kohdillaan.

Savustettu Sweet & Smoky Pulled Pork

Miss Klosen Sweet & Smoky on alun alkaen ja nimenomaan suunniteltu makupariksi pulled porkille ja ribseille. Täydellinen pulled pork syntyy savustamalla ja Miss Klosen lempeän sinappella Carolina Gold BBQ -kastikeella viimeistelemällä. Pulled porkille voi jokainen toki keksiä oman makunsa mukaan käyttötarkoituksia, mutta melkoisen maistuva tapa on tunkea sitä sopivan sämpylän väliin coleslaw’n, maustekurkkujen ja BBQ-kastikkeen kanssa.

10–12:lle
Valmistusaika: 30 min + 8–12 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Vaikea

2,5 kg possun kassleria eli niskaa
noin 1 dl Miss Klose Sweet & Smoky
2-3 dl Miss Klose Carolina Gold

Tarjoiluun
perunasämpylöitä
Miss Klose Carolina Gold
New York Deli Spice Coleslaw
maustekurkkuja

Hiero Miss Klose Sweet & Smokyä kasslerin pintaan niin paljon kun sitä siihen järkevästi jää. Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta kassler savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta, kunnes possunniskan sisälämpötila on reilut 90 astetta ja se alkaa hajota puristamalla. Projekti vaatii kasslerin koosta riippuen jopa 15–20 tuntia. Kääri liha folioon tunniksi ja revi sitten sopivassa vuoassa. Sekoita joukkoon vielä maun mukaan Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastiketta. Tarjoile esimerkiksi perunasämpylän välissä coleslaw’n, maustekurkkujen ja Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeen kanssa.

Sweet & Smoky Hasselbackan Uunijuurekset

Olemme aika harvoin kokeneet Miss Klosella, että asiat ihan välttämättä tarvitsevat mitään erityistä “twistiä”, mutta tässä on nyt yksi sellainen mitä kannattaa kokeilla! Eli Hasselbackan uunijuurekset. Sama kikka mikä toimii perunoihin, niin toimii siis muihinkin juureksiin. Oli se sitten palsternakkaa tai porkkanaa. Toki esim. lanttu, juuriselleri, punajuuri, bataatti tai kurpitsakin saa samassa käsittelyssä ihan uusia leveleitä. Eli tasasin ja mahdollisimman lyhyin välimatkoin viiltoja juureksen kylkeen ja sitten öljyä ja Miss Klosen Sweet & Smokyä pintaan ja syntyy varmasti vähän erilaiset uunijuurekset. On rapeeta ja pehmeetä samassa paketissa just sopivasti.

3–4:lle
Valmistusaika: 1 h 15 min
Vaatimustaso: Keskitaso

500 g perunaa
4 porkkana
4 palsternakkaa
1–2 rkl öljyä
2–3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Pese ja tarvittaessa kuori juurekset. Leikkaa kahta syömäpuikkoa apuna käyttäen juurekset täyteen mahdollisimman tiheitä viiltoja niin että pohja pysyy kuitenkin ehjänä. Eli aseta syömäpuikot leikkuulaudalle vierekkäin ja juures niiden väliin. Leikkaa viiltoja mahdollisimman tiheästi niin että veitsi pysähtyy aina syömäpuikkoihin eikä painu pohjaan asti. Aseta juurekset uunivuokaan ja valuta päälle öljy ja ripottele pinnalle Miss Klose Sweet & Smoky. Availe juuresten viiltoja hieman niin että öljy ja mausteet pääsevät myös viiltojen sisälle. Paista 200-asteisessa uunissa 50–60 min kunnes juurekset ovat rapeita päältä ja pehmeitä sisältä.

Sweet & Smoky Lammaspata

Lammaspata on mahdollista valmistaa lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Miss Klosen Sweet & Smokyn pieni makeus sopii erityisen hyvin tähän porkkanoita ja punaisia linssejä sisältävään versioon, joka saa väriä pinaatista. Kylkeen esim. riisiä tai perunamuusia, oman maun mukaan.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 2 h haudutusta
Vaatimustaso: Keskitaso

1 kg lampaan paistia tai muuta pataruokiin sopivaa lammasta
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
5 dl lihalientä
1 prk tomaattimurskaa
3 dl vaalea olutta
2 laakerinlehteä
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl punaisia linssejä
70 g pinaattia

Tarjoiluun
4 annosta perunamuusia

Kuutioi lammas ja hienonna valkosipuli. Pilko porkkanat ja sipulit noin 1 cm kuutioiksi. Ruskista ensin lammaskuutiot öljytyssä padassa pienissä erissä. Kun lampaat on ruskistettu, nosta lihat sivuun ja lisää pataan valkosipulit, sipulit ja porkkanat ja kuullota. Kaada lammaskuutiot takaisin pataan ja lisää lihaliemi, tomaattimurska ja olut, sekä laakerin lehdet ja Miss Klose Sweet & Smoky. Keitä kunnes lammas on mureaa, noin 1 ½ – 2 h. Lisää huuhdellut linssit ja keitä kunnes linssit ovat kypsiä, mutta eivät ehdi hajota, noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi pinaatti, sekoita ja tarjoile perunamuusin kanssa.

Magic Dust Lohiburger

Jos burgerinhimo vaatii välillä jotain vähän kevyempää, kannattaa kokeilla lohiburger. Magic Dustilla maustettu ja kunnolla käristetty lohi saa jopa Amerikan syvän etelän cajun-vivahteita. Sweet & Smokystä kätevä majoneesi ja nopeat pikkelikurkut kylkeen. Pieni vaiva, mutta isosti makua.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

Pikapikkelöidyt kurkut
½ kurkku
1 rkl sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
suolaa

Sweet & Smoky -majoneesi
1 dl majoneesia
1 rkl ketsuppia
1 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

4 annospalaa lohta
4 tl Miss Klose Magic Dust
1 pieni punasipuli
4 hampurilaissämpylää
4 salaatinlehteä

Tee kurkusta pitkittäin siivuja joko kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Mausta siivut sokerilla, omenaviinietikalla ja suolalla ja anna maustua puolisen tuntia. Sekoita majoneesin ainekset. Mausta lohipalat reilulla määrällä Miss Klose Magic Dustia ja paista kuumassa pannussa kauniin värisiksi, niin että mausteseos alkaa myös tummua. Viipaloi punasipuli ja paahda hampurilaissämpylöiden leikkauspinnat. Kokoa sämpylöiden väliin ensin pohjalle majoneesia, sitten päälle pala paistettua lohta, salaattia, punasipulirenkaita, kurkkua ja viimeistele lohiburger majoneesilla sivellyllä hampurilaisen kannella.