valmistapa: grillissa

Bold & Peppery grillattu kaali

Varsinkin varhaiskaali on parasta mahdollista grillattavaa, eikä se tarvitse ihmeellisiä kommervenkkejä. Grillattu kaali on helppo valmistaa, pieni öljy pintaan, mausteeksi Miss Klose Bold & Pepperyä ja tulta päin! Kokeile seuraksi vaikkapa Jerk-marinoituja kanan reisipaisteja.

4-6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 pieni kaali
3-4 rkl öljyä
3-4 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Tarjoiluun
Jerk-marinoidut kanan reisipaistit

Lohko kaali niin, että kanta pitää kaalin elhdet kiinni toisissaan. Valele palat öljyllä ja mausta Miss Klose Bold & Pepperyllä. Grillaa suoralla tulella reilusti väriä kaalin pintaan ja jatka tarvittaessa epäsuoralla tulella kypsennystä, kunnes kaali on pehmeää. Tarjoile grillattu kaali esimerkiksi Jerk-marinoitujen kanan reisipaistien kanssa.

Chimichurri-siika

Sitruuna ja pieni chilin tuoma tulisuus toimivat myös kokonaisen siian maustamiseen. Liikaa ei maustetta kannata kalan sisään laittaa, ettei siian hento maku peity, mutta sopivissa määrin Chimichurri ja siika tukevat kauniisti toisiaan.

3-4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Miss Klose Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

1 iso siika
2 rkl Miss Klose Chimichurri
4–5 viipaletta sitruunaa
1 rkl öljyä

Tee ensin Chimichurri-kastike, eli sekoita kaikki aineet ja anna turvota 30 minuuttia. Osta avattu, kokonainen siika, josta on poistettu sisäelimet ja siika on suomustettu. Tai vaihtoehtoisesti avaa siika, poista sisäelimet ja suomusta kala. Ripottele siian sisälle 1–2 rkl Miss Klose Chimichurria ja asettele kaveriksi sitruunaviipaleet. Leikkaa siian nahkaan muutama matala viilto ja levitä pintaan oliiviöljyä ja lisää Chimichurria. Grillaa noin 5 minuuttia per puoli, kunnes kala on kypsää ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.

Savustetut Sweet & Smoky Ribsit grillissä

Miss Klose Sweet & Smoky mauste on suunniteltu alun alkaen nimenomaan ribseille. Ja täydelliset ribsit grillissä syntyvät tietysti hitaasti savustamalla. Vaikka projekti vie hiukan aikaa, ei se lopulta ole kauhean hankalaa. Pientä sumuttelua ja grillin valvontaa se vaatii, mutta lopputulos on onnistuessaan varmasti vaivan arvoinen. Ribsien viimeistelyyn toimii täydellisesti Miss Klose Original BBQ-kastike.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kg ribsejä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl omenamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Sweet & Smokyä. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka.

Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit grillissä joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo reilusti ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Viimeistele kypsänä Miss Klose Original BBQ -kastikkeella.

Chimichurri-lohi

Miss Klose Chimichurrille löytyy vuodesta toiseen uusia käyttötarkoituksia. Alun perin naudanlihalle kastikkeeksi suunniteltu chimichurria on oivallista niin kanan, lampaan kuin possunkin maustamiseen jo ennen kypsennystä. Ja toimiihan se toki myös kalalle! Kokeile esimerkiksi tämä chimichurri lohi.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 lohifilee
½ sitruunan mehu
2 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikeella

Valele ruodoton nahallinen lohifilee ensin sitruunamehulla ja ripottele sitten pinnalle Miss Klose Chimichurria. Nosta lohifilee grillin epäsuoraan lämpöön kypsentymään kannen alla vajaassa 150-asteessa 15–20 minuuttia kunnes lohen sisälämpötila on vähän alle 50 astetta. Voit myös kypsentää lohen 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Grillissä kypsennettäessä kannattaa varautua parilla reilun kokoisella paistolastalla lohen nostamiseksi pois grillistä tai suorittaa kypsennys suoraan foliovuoassa. Grillauksen maku tarttuu paremmin kalaan, kun laitat sen suoraan ritilälle, mutta foliovuoka on toki helpompi ratkaisu. Tarjoile Chimichurri-lohi esimerkiksi Jerk-porkkanoiden ja sitruunajogurttikastikkeen kanssa.

Jerk-lohimedaljongit

Sen lisäksi että Miss Klosen Jerk Rub toimii erinomaisesti kanalle, possulle ja kasviksille, on se omiaan myös kalan kanssa. Kokeile esimerkiksi lohen seurana. Ja jos haluat todellisen vanhanliiton ratkaisun ja pidät erityisesti lohen rapeasta paistopinnasta, kannattaa leikata lohifilee medaljongeiksi. Lohimedaljongit syntyvät kätevästi niin pannussa kuin grillissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg lohifilettä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub

Leikkaa lohifilee noin 5–6 centin paloiksi ja leikkaa sitten paloihin viilto juuri nahkaan, niin että nahka jää kuitenkin ehjäksi. Avaa palat medaljongeiksi ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa tai paista lohimedaljongit kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Grillatut perunat chimichurrilla

Kesällä perunoita keitellessä on aina hyvä idea keittää niitä hiukan liikaa, sillä grillatut uudet perunat ovat erinomainen lisuke lähes mille tahansa grilliruualle. Kun grillatut perunat vielä maustaa Miss Klose Chimichurrilla ja tarjoaa niiden kanssa esimerkiksi grillattua flank steakiä ja lisää chimichurri-soosia, ei sen herkullisempaa kesäruokaa olekaan.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg keitettyjä perunoita
3 rkl öljyä
1 sitruunan mehu
3 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillattu Bold & Peppery Flank Steak
Chimichurri-kastike

Halkaise perunat ja aseta kulhoon. Valuta päälle öljy ja sitruunamehu ja lisää joukkoon Miss Klose Chimichurri. Sekoita ja grillaa suoralla tulella kauniin rukseiksi molemmin puolin. Tarjoile grillatut perunat esimerkiksi Bold & Pepperyllä maustetun grillatun flank steakin ja chimichurri-kastikkeen kanssa.

Bold & Peppery grillatut tomaatit

Grillatut tomaatit ovat simppeli lisuke lähes mille tahansa lihalle. Tomaatin kirpeys ja Miss Klose Bold & Pepperyn tuhtius ovat täydellinen makupari. Kokeile grillatut tomaatit esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen kyljysten kaverina.

4:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

500 g tomaatteja
2 rkl öljyä
2 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Tarjoiluun
Sweet & Smoky porsaankyljykset

Halkaise tomaatit, valele leikkuupinnat öljyllä ja ripottele päälle Miss Klose Bold & Peppery. Grillaa ensin maustepuoli alaspäin kauniin värisiksi ja käännä. Tomaatit ovat valmiita, kun ne pehmenevät hieman, mutta eivät ole vielä täysin lötköjä. Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen kyljysten kanssa.

Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikkeella

Grillatut porkkanat ovat jo sellaisenaankin herkkua, mutta aivan uusiin ulottuvuuksiin ne nousevat, kun maustat porkkanat Miss Klosen Jerk Rubilla. Porkkanan pieni makeus ja Jerk Rubin mausteisuus tasapainottavat toisiaan täydellisesti. Grillauksesta hitunen savua ja raikasta jogurttikastiketta kylkeen ja porkkanoista syntyy täydellinen lisuke esimerkiksi chimichurrilla maustetulle lohelle.

4:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

Jerk-porkkanat
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 rkl Miss Klose Jerk Rub

Sitruuna-jogurttikastike
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
suolaa

Tarjoiluun
Chimichurri-lohi

Pese ja tarvittaessa kuori porkkanat. Halkaise ja valele öljyllä. Ripottele pinnalle Miss Klose Jerk Rub. Grillaa suoralla tulella porkkanoihin reilu paistopinta ja jos haluat porkkanoista pehmeitä, jatka kypsennystä epäsuoralla tulella kunnes porkkanoiden koostumus on haluamasi. Sekoita jogurttikastikkeen aineet. Tarjoa grillatut jerk-porkkanat jogurttikastikkeen ja esimerkiksi Miss Klose Chimichurrilla maustetun lohen kanssa.

Jamaikalainen jerk kana ja Sweet & Smoky kesäkurpitsa

Jamaikalainen jerk kana. Koipireidet ovat edelleen suurin piirtein halvinta lihaa mitä kaupasta saa. Miss Klosen Jerk Rubilla saat niihin aivan uusia ulottuvuuksia. Grillissä paksut koivet vaativat ensin hetken suoraa lämpöä ja sitten tovin epäsuoralla tulella kypsennystä. Uunissa pärjäät yhdellä vuualla. Kesäkurpitsa taas on usein hieman tylsän makuinen kasvis, mutta kun valitsee sopivan pieniä yksilöitä ja antaa niille grillissä kunnolla väriä, syntyy kesäkurpitsoistakin erittäin maukas lisuke. Ja lisäpotkua makuun saat tietysti Miss Klose Original BBQ -kastikkeesta ja Miss Klose Sweet & Smokystä.

4:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Helppo

Koipireidet
1 kg broilerin koipireisiä
2 rkl öljyä
3 rkl Miss Klose Jerk Rub

Kesäkurpitsat
2-3 kesäkurpitsaa
2 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Valele broilerin koipireidet ensin öljyllä ja ripottele sitten pintaan Miss Klosen Jerk Rubia. Grillaa suoralla tulella pinnat kauniin ruskeaksi ja viimeistele epäsuorassa lämmössä kypsäksi, noin 40 minuuttia. Tai kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Halkaise kesäkurpitsat, valele leikkuupinnat Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja ripottele päälle Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa ensin mauste puoli alas päin kauniin värisiksi ja käännä. Grillaa alapuolelta ensin suoralla tulella kauniin värisiksi ja jatka sitten tarvittaessa epäsuoralla lämmöllä, kunnes kesäkurpitsat pehmenevät.

Tarjoile jamaikalainen jerk kana esimerkiksi Sweet & Smoky kesäkurpitsojen ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeen kanssa.

Sweet & Smoky Wingsit grillissä

Jos friteeratut wingsit ovat se totuttu standardi, niin hyvät grillatut wingsit ovat vähintään sillä samalla tasolla. Liekkien tuoma pieni savun maku antaa juuri sen sopivan lisäpotkun wingseihin. Ja mausteeksi et tarvitse muuta kuin Miss Klosen Sweet & Smokyä.

4–6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1,5 kg maustamattomia kanan wingsejä
2 rkl öljyä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
1 dl Wings-kastiketta tai Miss Klose Carolina Gold BBQ-kastiketta

Tarjoiluun
Magic Dust chilimajoneesia

Valele wingsit öljyllä ja ripottele pinnalle Miss Klose Sweet & Smokyä maun mukaan. Grillaa suoralla tulella kypsiksi. Valele siipikastikkeella tai jos haluat kokeilla jotain erilaista, kääntele Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeessa. Tarjoile Magic Dustilla maustetun chilimajoneesin tai muun sopivaksi kokemasi dipin kanssa.