mauste: jerk-rub

Jerk-marinoidut broilerin reisipaistit

Broilerin reisipaistit on selvästi broiskun mehukkain osa. Se on helppo grillattava, sillä lihan oma rasva pitää sen mehevänä, vaikka kypsennys menisi hiukan ylikin. Miss Klosen Jerk Rub on alun alkaen suunniteltu nimenomaan broilerin kanssa käytettäväksi ja siksi se onkin täydellinen parivaljakko reisipaistien kanssa. Kylkeen vielä vaikkapa grillattua kaalia ja maukasta mango-jogurttikastiketta.

4–6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-12h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
3 rkl Miss Klose Jerk Rub
1 kg broilerin reisipaistia

Mango-jogurttikastike
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl mango chutney’tä
1 tl Miss Klose Jerk Rubia

Tarjoiluun
Bold & Peppery grillattu kaali

Sekoita öljy, sitruunamehu ja Miss Klose Jerk Rub. Aseta broilerin reisipaistit marinadiin joko sopivassa kulhossa tai muovipussissa niin että paistit peittyvät. Marinoi vähintään tunti tai jopa yön yli ja grillaa keskilämmöllä kypsiksi noin 10-15 minuuttia per puoli riippuen siitä käytätkö luullista vai luutonta reisipaistia. Sekoita mango-jogurttikastikkeen aineet ja tarjoile broilerin reisipaistit kastikkeen ja esimerkiksi grillatun Bold & Peppery kaalin kanssa.

Jamaikalainen jerk kana ja Sweet & Smoky kesäkurpitsa

Jamaikalainen jerk kana. Koipireidet ovat edelleen suurin piirtein halvinta lihaa mitä kaupasta saa. Miss Klosen Jerk Rubilla saat niihin aivan uusia ulottuvuuksia. Grillissä paksut koivet vaativat ensin hetken suoraa lämpöä ja sitten tovin epäsuoralla tulella kypsennystä. Uunissa pärjäät yhdellä vuualla. Kesäkurpitsa taas on usein hieman tylsän makuinen kasvis, mutta kun valitsee sopivan pieniä yksilöitä ja antaa niille grillissä kunnolla väriä, syntyy kesäkurpitsoistakin erittäin maukas lisuke. Ja lisäpotkua makuun saat tietysti Miss Klose Original BBQ -kastikkeesta ja Miss Klose Sweet & Smokystä.

4:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Helppo

Koipireidet
1 kg broilerin koipireisiä
2 rkl öljyä
3 rkl Miss Klose Jerk Rub

Kesäkurpitsat
2-3 kesäkurpitsaa
2 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Valele broilerin koipireidet ensin öljyllä ja ripottele sitten pintaan Miss Klosen Jerk Rubia. Grillaa suoralla tulella pinnat kauniin ruskeaksi ja viimeistele epäsuorassa lämmössä kypsäksi, noin 40 minuuttia. Tai kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Halkaise kesäkurpitsat, valele leikkuupinnat Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja ripottele päälle Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa ensin mauste puoli alas päin kauniin värisiksi ja käännä. Grillaa alapuolelta ensin suoralla tulella kauniin värisiksi ja jatka sitten tarvittaessa epäsuoralla lämmöllä, kunnes kesäkurpitsat pehmenevät.

Tarjoile jamaikalainen jerk kana esimerkiksi Sweet & Smoky kesäkurpitsojen ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeen kanssa.

Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikkeella

Grillatut porkkanat ovat jo sellaisenaankin herkkua, mutta aivan uusiin ulottuvuuksiin ne nousevat, kun maustat porkkanat Miss Klosen Jerk Rubilla. Porkkanan pieni makeus ja Jerk Rubin mausteisuus tasapainottavat toisiaan täydellisesti. Grillauksesta hitunen savua ja raikasta jogurttikastiketta kylkeen ja porkkanoista syntyy täydellinen lisuke esimerkiksi chimichurrilla maustetulle lohelle.

4:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

Jerk-porkkanat
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 rkl Miss Klose Jerk Rub

Sitruuna-jogurttikastike
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
suolaa

Tarjoiluun
Chimichurri-lohi

Pese ja tarvittaessa kuori porkkanat. Halkaise ja valele öljyllä. Ripottele pinnalle Miss Klose Jerk Rub. Grillaa suoralla tulella porkkanoihin reilu paistopinta ja jos haluat porkkanoista pehmeitä, jatka kypsennystä epäsuoralla tulella kunnes porkkanoiden koostumus on haluamasi. Sekoita jogurttikastikkeen aineet. Tarjoa grillatut jerk-porkkanat jogurttikastikkeen ja esimerkiksi Miss Klose Chimichurrilla maustetun lohen kanssa.

Jerk-lohimedaljongit

Sen lisäksi että Miss Klosen Jerk Rub toimii erinomaisesti kanalle, possulle ja kasviksille, on se omiaan myös kalan kanssa. Kokeile esimerkiksi lohen seurana. Ja jos haluat todellisen vanhanliiton ratkaisun ja pidät erityisesti lohen rapeasta paistopinnasta, kannattaa leikata lohifilee medaljongeiksi. Lohimedaljongit syntyvät kätevästi niin pannussa kuin grillissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg lohifilettä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub

Leikkaa lohifilee noin 5–6 centin paloiksi ja leikkaa sitten paloihin viilto juuri nahkaan, niin että nahka jää kuitenkin ehjäksi. Avaa palat medaljongeiksi ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa tai paista lohimedaljongit kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Sticky Jerk Rub Spare Ribsit

Me olemme vuosien mittaan kehitetty tuolle Jerk Rubille monen monta erilaista käyttöä lohesta lihapatoihin ja erilaisiin kasviksiin. Mutta kyllä fakta silti on että 100 % parhaimmillaan se on kanan ja possun ribsien kanssa! Erityisesti hiukan tuhdimpi possun spare ribsit ovat oivallinen makupari tymäkälle Jerk Rubille. Valmistus onnistuu niin grillissä, uunissa kuin savustimessakin, riippuen keleistä ja omasta omistautumisen tasosta. Kokeile esimerkiksi coleslaw’n ja BBQ-papujen seurana.

4:lle
Valmistusaika: 30 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kpl possun spare ribsejä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub
1 dl omenamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
4-6 rkl Miss Klose Original BBQ -kastike

Tarjoiluun
Sweet & Smoky BBQ-pavut
½ annos New York Deli Spice Coleslaw

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Jerk Rubia. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka. Kypsennä joko 120-asteisessa uunissa 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Valele Miss Klose Original BBQ-kastikkeella viimeisen puolen tunnin kypsennystä varten, jolloin saat ribseihin tahmean glaseerauksen.

Voit kypsentää ribsit myös savustimessa tai grillissä. Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Jos haluat ribseihin savunmakua aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. Valele Miss Klose Original BBQ-kastikkeella viimeisen puolen tunnin kypsennystä varten, jolloin saat ribseihin tahmean glaseerauksen.

Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smoky BBQ-papujen ja New York Deli Spice Coleslaw’n kanssa.

Bold & Peppery possunpihvit sisäfileestä ja Jerk-kukkakaalipihvit

Miss Klosen Bold & Pepperyllä kuorrutetut possunpihvit sisäfileestä ovat varma ja helppo grilliherkku. Voit toki valmistaa ne myös pannussa! Kylkeen kannattaa ehdottomasti kokeille Miss Klose Jerk Rubilla maustettuja kukkakaalipihvejä, joiden mausteinen potku tasoittuu raikkaalla sitruunaisella jogurttikastikkeella.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

Jerk-kukkakaalipihvit
1 iso kukkakaali
2 rkl öljyä
2 rkl Miss Klose Jerk Rub

Bold & Peppery possun sisäfileepihvit
500 g possun sisäfilettä
2 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Sitruunainen jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kukkakaalin keskiosasta parin sentin paksuisia siivuja. Saat yhdestä kukkakaalista n. 4 siivua. Voit käyttää loput esimerkiksi salaattiin. Valele kukkakaalit öljyllä ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa ensin suoralla tulella reilusti väriä kukkakaalien pintaan ja kypsennä tarvittaessa epäsuorassa lämmössä pehmeiksi. Voit myös paistaa kukkakaalit pannussa kypsiksi 5–10 minuuttia per puoli.

Leikkaa possun sisäfilee 4-6 tuhtiin pihviin ja painele litteäksi. Pyörittele reunat Miss Klose Bold & Pepperyssä ja grillaa suoralla tulella kypsiksi. Voit paistaa possunpihvit myös pannussa.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset ja tarjoile!

Jerk-maustettu kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto saa mukavasti lämpöä Miss Klose Jerk Rubista, jota kookosmaito vuorostaan tasoittaa. Reilusti makua saat keittoon paahtamalla kurpitsat, sipulit ja valkosipulit uunissa ennen keittoon soseuttamista.

6:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 myskikurpitsa
2 rkl öljyä
1 l kasvislientä
1 tlk kookosmaitoa
2 rkl Miss Klose Jerk Rub
2 rkl limen mehua

Tarjoiluun
ranskankermaa
kevätsipulia
kurpitsansiemeniä

Kuori ja kuutio sipulit ja kuori valkosipulin kynnet. Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja kuutioi. Paahda 225-asteisessa uunissa vähintään 20–30 minuuttia kunnes kasvikset ovat saaneet reilusti väriä. Lisää kattilaan kasvisliemi, kookosmaito ja Miss Klose Jerk Rub. Lisää paahdetut kasvikset ja kuumenna. Jos kasvikset eivät ole kypsiä uunin jäljiltä, keitä kunnes kasvikset ovat varmasti pehmeitä, mausta limen mehulla ja soseuta blenderillä tai sauvasekoittimella. Tarjoile koristeltuna ranskankermalla, kevätsipulilla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

Jerk-karitsa kebakot, minttu-jogurttikastike ja pilahviriisi

Miss Klose Jerk Rub on yllättävän kova tuote myös lampaan tai karitsan kanssa. Kokeile esimerkiksi nämä mausteiset kebakot minttu-jogurttikastikkeella ja pilahviriisillä, jos et muuten usko.

4:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Minttu-jogurttikastike
4 mintun oksaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
suolaa

Pilahviriisi
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3 dl riisiä
1 rkl Miss Klose Magic Dust
6 dl kanalientä
1 kevätsipuli

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ nippu minttua
500 g karitsan jauhelihaa
1 rkl Miss Klose Jerk Rub

Tarjoiluun
minttua
pitaleipää

Hienonna minttu minttu-jogurttikastiketta varten. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset.

Hienonna riisipilahvin sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota kattilassa voissa ja lisää sitten riisi. Kuullota kunnes riisi muuttuu läpinäkyväksi. Lisää Miss Klose Magic Dust sekä kanaliemi ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Viimeistele viipaloidulla kevätsipulilla.

Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja mintunlehdet. Sekoita karitsan jauhelihaan Miss Klose Jerk Rub, sipuli, valkosipuli ja minttu. Muotoile 8 pientä varrasta varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä tai paista pannussa kypsäksi 3–4 minuuttia per puoli.

Tarjoile karitsakebakot minttujogurttikastikkeen, pilahviriisin, pitaleivän ja grillatun sitruunan kanssa.