mauste: big-mex

Crispy Katkarapu tacot

Myös katkarapu kuoruttuu täydellisesti Crispy Chickenillä. Ja kuorrutteen makumaailma yhdistyy hienosti myös meksikolaiseen ruokaan. Kala- ja äyriäistacojen täytteenä kirpeä coleslaw on melko perinteinen, mutta aina toimiva. Avokadocremasta saat mukaan sopivasti täyteläisyyttä.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaikeusaste: Keskitaso

Avokadocrema
1 kypsää avokadoa
1 dl creme fraichea tai kermaviiliä
1 valkosipulinkynsi
½ limen mehu
suolaa
mustapippuria

Punakaalicoleslaw
¼ punakaalia
1 pieni porkkana
½  punasipuli
½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 limen mehu ja kuori
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl Miss Klose Big Mex
2 tl sokeria

400 g isoja kuorittuja, raakoja katkarapuja
2 rkl öljyä
1 pss Miss Klose Crispy Chick
2 tl Miss Klose Big Mex

12 tortillaa

Koristeluun:
Korianteria
Punaista jalapenoa
Limenlohkoja

Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon tai tehosekoittimeen.

Lisää avokadon joukkoon ranskankerma, hienonnettu valkosipulinkynsi, limemehu, suola ja pippuri.

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi ja kermamaiseksi kastikkeeksi joko tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai haarukalla muussaamalla.

Suikaloi kaali, sekä kuorittu porkkana ja sipuli. Hienonna korianteri ja sekoita kaikki kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa limen mehu ja kuori, oliiviöljy, Miss Klose Big Mex ja sokeri. Lisää kastike kasviksiin ja sekoita.

Poista katkaravuista tarvittaessa suolet ja pyrstöt. Sekoita katkarapuihin kulhossa ensin öljy ja sitten Miss Klose Crispy Chick. Paista 190-asteisessa AirFryerissä 8 minuuttia tai 225-asteisessa uunissa 10-12 min tai öljytyssä pannussa 2-3 minuuttia per puoli. Mausta paistetut katkaravut vielä lopuksi ripauksessa Miss Klose Big Mexiä.

Lämmitä tortillat pannulla noin 30 sekuntia per puoli, kunnes tortillan sisälle alkaa muodostua ilmaa. Kasaa tortillalle coleslaw’ta, katkarapuja, avokadocremaa, korianteria, jalapenoja ja purista päälle limenmehua.

Big Mex nyhtöpossu tacot

Savustaminen on toki täydellinen tapa valmistamistaa nyhtöpossu, mutta varsin toimiva versio syntyy myös uunissa. Kannattaa unohtaa kaiken maailman ylimääräiset liemet, colat ja systeemit. Possun kasslerissa riittää rasva ja mehukkuus vallan mainiosti pidempäänkin kypsennykseen. Maustamiseen sopii Big Mexin lisäksi toki myös esim. Sweet & Smoky tai Magic Dust. Mutta jos nyhtöpossusta haluaa valmistaa nimenomaan tacoja, on Big Mex oikea valinta.

6–8:lle
Valmistusaika: 1 h + 6–8 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

Big Mex pulled pork
1 kg possun kassleria
2 rkl Miss Klose Big Mex
1 dl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Pikkelöity punakaali
¼ punakaali
½ dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä

Tarjoiluun
18–24 pientä (maissi)tortillaa
Big Mex Salsaa
1 prk ranskankermaa
korianteri

Hiero Big Mex possunniskan pintaan. Kypsennä 120-asteisessa uunissa, vuoassa foliolla peitettynä 6–8 tuntia kunnes possunniskan sisälämpötila on noin 90-astetta ja haarukka uppoaa lihaan helposti. Anna lihan vetäytyä valmistamisen jälkeen vielä noin tunti ja revi se sitten liha vuoassa olevan liemen kanssa. Lisää joukkoon reilu desi Miss Klose Original BBQ -kastiketta ja sekoita.

Suikaloi punakaali. Sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi, niin että sokeri sulaa. Sekoita joukkoon punakaali ja anna tekeytyä vähintään tunti.

Paahda tortillat pannussa tai lämmitä uunissa. Mikrossa lämmitettyjen tortillojen koostumus ei ole samanlainen. Täytä tacot nyhtöpossulla, Big Mex salsalla, punasipulipikkelillä, ranskankermalla ja korianterilla.

Big Mex Salsa

Jos haluat tacojesi väliin tuulahduksen todellista Meksikoa nihkeiden purkkisalsojen sijaan, kannattaa homman taakse laittaa hiukan vaivaa ja tehdä salsa itse tuoreista kasviksista. Pelataan nimittäin hiukan eri tasolla heti.

6–8:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

4 tomaattia
1 pieni sipuli
1 punainen chili
nippu korianteria
1 limen mehu
4 tl Miss Klose Big Mexiä

Kuutioi tomaatit. Jos haluat välttää salsan vetistymistä, kannattaa tomaateista puristella hieman ylimääräisiä nesteitä pois esimerkiksi puolittamisen jälkeen. Tomaattien liemen voit sekoittaa esim. taco-täytteeseen, jos olet sellaista samalla valmistamassa. Hienonna sipuli, chili ja korianteri. Sekoita kaikki kasvikset ja mausta salsa limen mehulla ja Miss Klose Big Mexillä.

Big Mex Jauhelihatacot

Miss Klosen Big Mex helpottaa tacojen ja tortillojen täytteiden valmistamista huomattavasti. Tarvitset vain yhden purkin maustetta, josta ripauttaa haluamasi proteiinin sekaan. Jauhelihatacot ovat toki klassikko ja koko perheen suosikki, mutta Big Mexiä kannattaa kokeilla myös esimerkiksi kanan tai soijarouheen kanssa. Ei enää kikkailua viiden eri mausteen kanssa tai kalliita yksittäispakattuja tacomausteita.

4–6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl tomaattisosetta
1 rkl Miss Klose Big Mex

Guacamolea
1 avokado
½ pieni sipuli
½ pieni punainen chili
5 oksaa korianteria
½ limenmehu
suolaa

Tarjoiluun
12 kpl tacokuoria
Big Mex salsaa
Magic Dust Chilimajoneesia
korianteria

Paista jauheliha. Kuutioi sipuli ja lisää paistetun jauhelihan sekaan ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja paista vielä hetki. Lisää Miss Klose Big Mex ja tomaattisose ja anna kiehua hetki kasaan. Soseuta avokado haarukalla. Hienonna sipuli, chili ja korianteri. Sekoita avokadon sekaan. Mausta limemehulla ja suolalla. Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä tacot jauhelihatäytteellä, Big Mex Salsalla, guacamolella ja Magic Dust chilimajoneesilla. Viimeistele korianterilla.

Big Mex Kana-quesadillat

Quesadillat on helppo täyttää omilla suosikkitäytteillä, kunhan kaapista löytyy tortilloja ja juustoa, on siellä varmasti myös jokin muu quesadillojen väliin sopiva täyte. Maissia, papuja ja punasipulia kannattaa ainakin kokeilla ja kanan tilalle voit laittaa myös esimerkiksi kinkkua tai tehdä ihan kasvisversion. Miss Klosen Big Mexillä saat mukaan reilusti meksikon makumaailmaa, joten sitä kannattaa olla aina kaapissa säilössä.

2:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

1 tomaatti
1 paistettu broilerin filee
4 tortillaa
100 g cheddar-raastetta
1 rkl Miss Klose Big Mex
jalapenoja maun mukaan
öljyä

Tarjoiluun
vihreää salsaa
ranskankermaa

Leikkaa tomaatti ja broilerin filee ohuiksi viipaleiksi. Levitä kahdelle tortillalle ensin juustoraastetta ja sitten broilerin viipaleita. Mausta broilerit Miss Klose Big Mexillä ja levitä sitten päälle vielä tomaattiviipaleita ja maun mukaan jalapenoja. Viimeistele lopulla juustoraasteella ja peitä tortillalla. Paista miedolla lämmöllä öljytyssä pannussa kullan ruskeaksi molemmin puolin niin, että juusto sulaa. Voit käyttää kääntämiseen apuna lautasta. Leikkaa tortillat 4–6 osaan ja tarjoile haluamiesi dippien kanssa, esim. vihreä salsa ja ranskankerma toimivat erinomaisesti.

Big Mex tortillat kanalla ja kasviksilla

Kun tortillat täyttää paistetulla kanalla ja kasvissuikaleilla, taitaa tarkka nimi useimmille suomalaisille olla itse asiassa fajitas. No, nimestä viis, hyvältähän nuo maistuvat joka tapauksessa. Ranskankerman ja salsan lisäksi täytteitä voi toki varioida mielensä mukaan. Esimerkiksi juustokastike, quacamole, vihreä salsa ja feta toimivat hienosti Big Mexillä maustettujen kasvisten ja kanan kanssa.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 punasipuli
1 paprika
½ kesäkurpitsa
öljyä
Miss Klose Big Mex
4 broilerin ohutta filettä
12 pientä maissi- tai vehnätortillaa

Tarjoiluun
Big Mex salsaa
ranskankermaa
korianteria

Kuori punasipuli ja poista paprikasta kanta ja siemenkota. Suikaloi molemmat ja halkaise kesäkurpitsa ja viipaloi. Kuumenna öljy paistinpannussa savuavan kuumaksi ja paista kasviksiin nopeasti väri, mutta älä anna niiden ylikypsyä. Mausta Miss Klose Big Mexillä. Mausta myös broilerin ohuet fileet Big Mexillä ja paista kuumassa öljytyssä pannussa kypsiksi. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä viipaloidulla broilerilla, kasviksilla, Big Mex salsalla ja ranskankermalla. Viimeistele kana- ja kasvistortillat korianterilla tai kevätsipulilla.

Big Mex Elote-maissi

Elote-maissi on Miss Klosen porukoissa grillilisukkeiden kunkku. Varsinkin jos tarjolla on vähänkin jotain Meksiko-henkistä. Tacot ovat esimerkiksi täydellinen pari elotelle. Makeaa maissia, täyteläistä majoneesia ja parmesaania, pientä potkua Miss Klosen Big Mexistä ja limestä kevyt happo. Yhteen ruokaan on vaikea saada enempää makuja.

4:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

4 maissintähkää
öljyä
1 dl majoneesia
4 rkl parmesaaniraastetta
1 rkl Miss Klose Big Mex
½ lime
4 oksaa korianteria

Jos käytät tuoreita maisseja, esikypsennä ne ensin joko keittämällä noin 5 minuuttia tai mikrottamalla 2-3 minuuttia. Grillaa öljytyt tähkät kauniin ruskeiksi. Sivele lämpimät maissit majoneesilla. Ripottele päälle reilusti parmesaania sekä Miss Klose Big Mexiä makusi mukaan. Purista päälle limen mehu ja koristele korianterin lehdillä.

Big Mex Ceviche lohesta

Meksikon versio cevichestä. Kyllä vaan, ceviche on jotain mitä syödään myös meksikossa, varsinkin rannikolla missä meren antimia on reilusti. Tuoreita kasviksia, Suomen tapauksessa lohta ja mausteeksi limen mehua ja Miss Klose Big Mexiä. Helppoa ja todella maukasta.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

300 g lohta
½ punasipuli
⅓ kurkku
2 tomaattia
1 avokado
½ nippu korianteria
1 limen mehu
1 rkl Miss Klose Big Mex

Tarjoiluun
nachoja

Kuutioi lohi, punasipuli, kurkku, tomaatti ja avokado. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki aineet ja mausta limen mehulla ja Miss Klose Big Mexillä. Tarjoile nachojen kanssa.

Big Mex Texmex-jauhelihapiirakka

Texmex-jauhelihapiirakka on melkoisen herkullinen vaihtoehto niille perinteisille kinkku-/sieni-/kasvispiirakoille. Täytteitä voi toki varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Erilaisia kasviksia kuten tomaattia tai kesäkurpitsaa ja vaikka papuja voi kokeilla sekaan sipulin, maissin ja paprikan tilalle. Kivan raikastavan säväyksen piirakka saa, kun lisäät vielä ennen tarjoilua päälle esim. tomaattia, jalapenoa ja ranskankermaa.

6–8:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Keskitaso

100 g chorizomakkaraa
200 g jauhelihaa
1 paprika
1 pieni punasipuli
1 prk ranskankermaa
2 kananmunaa
1 rkl Miss Klose Big Mex
1 valmis piirakkapohja
100 g maissia
100 g cheddar-raastetta

Tarjoiluun
tomaattikuutioita
jalapenoja
ranskankermaa
korianteria

Viipaloi chorizo, paprika ja punasipuli. Paista ensin chorizo kylmässä pannussa ja kun makkarat alkavat ruskistua lisää jauhelihat ja ruskista. Paista sitten paprika ja punasipuli. Sekoita ranskankerma, kananmunat ja Miss Klose Big Mex. Levitä piirakkataikina taikinavuokaan. Nostele päälle chorizot, jauhelihat ja paistetut kasvikset. Levitä päälle maissi ja ranskankermaseos. Viimeistele juustoraasteella ja paista uunin alatasolla 200 asteessa 25–35 min. Viimeistele kypsä piirakka esim. tomaattikuutioilla, punaisilla jalapenoilla, ranskankermalla ja korianterilla.