valmistapa: kotikeittiossa

Chimichurri-marinoitu karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaisti on yksi kiitollisimmista lihoista kypsentää, sillä se toimii fantastisen hyvin niin punertavana mediumina kuin kypsempänäkin. Eli jos ylikypsentäminen on ns. talon tapa, karitsan paahtopaistissa se ei vaikuta makuun tai mehevyyteen huomattavan paljoa. Mutta toki siihen mediumiin kannattaa aina pyrkiä, kypsensitpä paahtopaistit grillissä tai pannussa. Täydellinen marinadi paahtopaistille syntyy Miss Klosen Chimichurrista vain muutamassa minuutissa.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-12h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 kg karitsan paahtopaistia

Sekoita öljy, punaviinietikka ja Miss Klose Chimichurri. Poista paahtopaisteista mahdolliset pintakalvot ja aseta marinadiin joko sopivassa kulhossa tai muovipussissa niin että paahtopaistit peittyvät. Anna marinoitua vähintään tunti, mielellään yön yli. Grillaa ensin suoralla tulella pinnat kauniin värisiksi ja jatka sitten kypsennystä epäsuoralla tulella, kunnes sisälämpötila on noin 56 astetta, eli 10–15 minuuttia. Voit myös kypsentää karitsan paahtopaistit ruskistamalla ne ensin öljytyssä pannussa ja kypsentämällä sitten loppuun 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna vetäytyä 10–15 minuuttia folioon käärittynä ja viipaloi tarjolle.

Salmon Lover paistettu siika, paistettuja perunoita ja hollandaise-kastike

Vaikka purkin kyljessä lukeekin Salmon Lover, sopii kyseinen mauste myös muulle kalalle, kuten rasvaiselle nieriälle tai makrillille. Mutta toki Salmon Loverin fenkolilla ja sitruunalla terästetty makumaailma toimii myös valkoisen kalan kanssa. Paistettu siika on malliesimerkki. Ja jos et jaksa tehdä itse hollandaisea alusta asti, voit myös turvautua valmiiseen kastikkeeseen.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

2 isoa siikafilettä
3 rkl voita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
500 g keitettyjä perunoita
3 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hollandaise
100 g voita
3 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
ripaus Miss Klose Magic Dustia

Osta valmiiksi suomustettuja nahallisia siikafileitä mielellään ilman ruotoja. Tai poista siikafileistä tarvittaessa ruodot ja leikkaa pannulle sopiviin paloihin. Sulata voi pannussa ja odota että voi alkaa kuplia ja aseta sitten siikafileet kuumaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Mausta Miss Klose Salmon Loverilla ja valele ruskistuvalla voilla kypsiksi, kunnes nahka on ruskistunut. Ohuita fileita ei tarvitse edes kääntää, sillä kuumalla voilla valelu kypsentää kalaa tarpeeksi. Kuutioi keitetyt perunat ja paista kullanruskeiksi voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi hitaasti pienessä kattilassa miedolla lämmöllä hollandaisea varten. Älä anna sen ruskistua. Vatkaa keltuaiset, sitruunamehu ja Magic Dust sekaisin pienesssä kattilassa mahdollisimman miedolla lämmöllä. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaismassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike paksunee. Poista kastike lämmöltä ja tarkista maku.

Tarjoile paistettu siika paistettujen perunoiden ja helpon hollandaisen kanssa.

Salmon Lover Lohikiusaus

Salmon Loverilla maustettu lohikiusaus syntyy arki-illaksikin melkoisen nopeasti. Kun ostat kaupasta valmista lohisuikaletta ja nappaat pakasteesta kyytiin peruna-sipulisekoitusta, ei pilkottavaksi jää kuin tilli. Kaikki sekaisin uunivuoassa ja tunti kypsennystä ja saat koko perheen ruokittua.

4:lle
Valmistusaika: 10 min + 1 h paistamiseen
Vaatimustaso: Keskitaso

½ nippu tilliä
1 kg peruna-sipulisekoitusta
300 g lohisuikaleita
4 dl kermaa
1-2 rkl Miss Klose Salmon Lover

Hienonna tilli ja sekoita kaikki lohikiusauksen aineet. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vajaa tunti, kunnes perunat ovat ruskistuneet pinnasta.

New York Deli Spice Kanasalaatti

Amerikan tyylinen kanasalaatti eli chicken salad on helppo sekoittaa kotimaisiin ruokaisiin salaatteihin, mutta kyseessä on itse asiassa enemmänkin majoneesipohjainen täyte, joka toimii niin paahtoleivän kuin uuniperunankin välissä.

3–4:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

Kanasalaatti
2 broilerin rintafilettä
1 dl majoneesia
1 sellerin varsi
1 kevätsipuli
1 tl sinappia
1 tl Miss Klose Deli Spice

Tarjoiluun
6–8 paahtoleivän viipaletta
3–4 salaatin lehteä
1–2 iso tomaatti

Paista broilerin rintafileet kypsiksi öljytyssä pannussa ja anna jäähtyä. Kuutioi rintafileet ja hienonna sellerin varsi ja viipaloi kevätsipuli. Sekoita kaikki kanasalaatin ainekset ja tarjoile esim. paahtoleivän välissä salaatin ja tomaattiviipaleiden kanssa.

New York Deli Spice Perunasalaatti

Perunasalaatti on eittämätön klassikko, jonka peruskaavaan ei kannata lähteä koskemaan. Pientä kirpeyttä saat kuitenkin helposti kylkeen vihreistä omenoista ja uutta pontta makuun Miss Klosen New York Deli Spicestä. Kokeile esimerkiksi grilliruokien kaverina tai vaikka vapun tai uudenvuoden tarjoiluna.

6–8:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg keitettyjä perunoita
1 omena
1 maustekurkku
½ nippu persiljaa
1 dl majoneesia
1 dl jogurttia
1 rkl makeaa sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Miss Klose New York Deli Spice

Kuutioi perunat, omena ja maustekurkku ja hienonna persilja. Sekoita kaikki perunasalaatin aineet.

New York Deli Spice Jauhelihakeitto

Jauhelihakeitto on lohturuokaa parhaimmillaan ja helppo valmistaa, vaikka arki-iltana. Jos haluat fuskata valmiilla pakastekasviksilla, ei siinä ole mitään väärää. Extramakua soppaan saat Miss Klosen New York Deli Spicestä.

4–6:lle
Valmistusaika: 40 min
Vaatimustaso: Helppo

1 porkkana
1 sipuli
1 palsternakka
1 kg perunaa
400 g jauhelihaa
öljyä
1 l lihalientä
2-3 rkl Miss Klose New York Deli Spice
½ nippua persiljaa

Kuori ja kuutioi porkkana, sipuli, palsternakka ja perunat. Ruskista jauheliha öljytyssä kattilassa ja lisää sitten kasviskuutiot. Kuulota, kunnes kasvikset alkavat ottaa kiinni kattilan pohjaan. Lisää lihaliemi ja oman maun mukaan Miss Klose New York Deli Spiceä. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä, noin 20–30 minuuttia ja viimeistele tuoreella persiljalla.

Grillattu Bold & Peppery Flank Steak ja Chimichurri

Naudan flank steak on mahdottoman kätevää grillattavaa. Se kypsyy nopeasti ja varsinkin kunnolla raakakypsennettynä on mureaa ja maukasta. Vinkkinä kannattaakin valita kaupasta flank steak jonka viimeinen käyttöpäivä on mahdollisimman lähellä tai jopa ostaa flank steak valmiiksi omaan jääkaappiin odottamaan viimeistä käyttöpäivää, jolloin liha on ehtinyt mureutua riittävästi. Tarjoiltavaksi flank steakin kanssa voit kokeilla esimerkiksi chimichurrilla maustettuja grillattuja perunoita ja chimichurri-kastiketta. Tai pyöräyttääpä siitä kätevästi, vaikka herkulliset tacotkin.

4-6:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg naudan flank steak
2 rkl worchestershire-kastiketta
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Chimichurrikastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl Oliiviöljy
2 rkl Limen mehu

Tarjoiluun
Grillatut perunat Chimichurrilla

Poista flank steakista ensin mahdolliset ylimääräiset kalvot. Valele Worchestershire-kastikkeella ja mausta Miss Klose Bold & Pepperyllä. Grillaa kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, noin 6-8 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on noin 54-astetta. Toki flank steak onnistuu myös pannulla paistaen samoja kypsennysaikoja käyttäen. Anna levätä vähintään kymmenen minuuttia, leikkaa ohuiksi siivuiksi lihan syitä vasten ja tarjoile esimerkiksi chimichurrilla maustettujen grillattujen perunoiden ja chimichurri-kastikkeen kanssa.

Jerk-lohimedaljongit

Sen lisäksi että Miss Klosen Jerk Rub toimii erinomaisesti kanalle, possulle ja kasviksille, on se omiaan myös kalan kanssa. Kokeile esimerkiksi lohen seurana. Ja jos haluat todellisen vanhanliiton ratkaisun ja pidät erityisesti lohen rapeasta paistopinnasta, kannattaa leikata lohifilee medaljongeiksi. Lohimedaljongit syntyvät kätevästi niin pannussa kuin grillissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg lohifilettä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub

Leikkaa lohifilee noin 5–6 centin paloiksi ja leikkaa sitten paloihin viilto juuri nahkaan, niin että nahka jää kuitenkin ehjäksi. Avaa palat medaljongeiksi ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa tai paista lohimedaljongit kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Chimichurri-lohi

Miss Klose Chimichurrille löytyy vuodesta toiseen uusia käyttötarkoituksia. Alun perin naudanlihalle kastikkeeksi suunniteltu chimichurria on oivallista niin kanan, lampaan kuin possunkin maustamiseen jo ennen kypsennystä. Ja toimiihan se toki myös kalalle! Kokeile esimerkiksi tämä chimichurri lohi.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 lohifilee
½ sitruunan mehu
2 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikeella

Valele ruodoton nahallinen lohifilee ensin sitruunamehulla ja ripottele sitten pinnalle Miss Klose Chimichurria. Nosta lohifilee grillin epäsuoraan lämpöön kypsentymään kannen alla vajaassa 150-asteessa 15–20 minuuttia kunnes lohen sisälämpötila on vähän alle 50 astetta. Voit myös kypsentää lohen 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Grillissä kypsennettäessä kannattaa varautua parilla reilun kokoisella paistolastalla lohen nostamiseksi pois grillistä tai suorittaa kypsennys suoraan foliovuoassa. Grillauksen maku tarttuu paremmin kalaan, kun laitat sen suoraan ritilälle, mutta foliovuoka on toki helpompi ratkaisu. Tarjoile Chimichurri-lohi esimerkiksi Jerk-porkkanoiden ja sitruunajogurttikastikkeen kanssa.

Sweet & Smoky Hasselbackan Uunijuurekset

Olemme aika harvoin kokeneet Miss Klosella, että asiat ihan välttämättä tarvitsevat mitään erityistä “twistiä”, mutta tässä on nyt yksi sellainen mitä kannattaa kokeilla! Eli Hasselbackan uunijuurekset. Sama kikka mikä toimii perunoihin, niin toimii siis muihinkin juureksiin. Oli se sitten palsternakkaa tai porkkanaa. Toki esim. lanttu, juuriselleri, punajuuri, bataatti tai kurpitsakin saa samassa käsittelyssä ihan uusia leveleitä. Eli tasasin ja mahdollisimman lyhyin välimatkoin viiltoja juureksen kylkeen ja sitten öljyä ja Miss Klosen Sweet & Smokyä pintaan ja syntyy varmasti vähän erilaiset uunijuurekset. On rapeeta ja pehmeetä samassa paketissa just sopivasti.

3–4:lle
Valmistusaika: 1 h 15 min
Vaatimustaso: Keskitaso

500 g perunaa
4 porkkana
4 palsternakkaa
1–2 rkl öljyä
2–3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Chimichurri-täytetty possun sisäfilee

Pese ja tarvittaessa kuori juurekset. Leikkaa kahta syömäpuikkoa apuna käyttäen juurekset täyteen mahdollisimman tiheitä viiltoja niin että pohja pysyy kuitenkin ehjänä. Eli aseta syömäpuikot leikkuulaudalle vierekkäin ja juures niiden väliin. Leikkaa viiltoja mahdollisimman tiheästi niin että veitsi pysähtyy aina syömäpuikkoihin eikä painu pohjaan asti. Aseta juurekset uunivuokaan ja valuta päälle öljy ja ripottele pinnalle Miss Klose Sweet & Smoky. Availe juuresten viiltoja hieman niin että öljy ja mausteet pääsevät myös viiltojen sisälle. Paista 200-asteisessa uunissa 50–60 min kunnes juurekset ovat rapeita päältä ja pehmeitä sisältä. Kokeile esimerkiksi Chimichurrilla täytetyn possun sisäfileen ja chimichurri-kastikkeen kanssa.