proteiini: kala

Crispy lohibowl

Kanan lisäksi Crispy Chick toimii täydellisesti myös lohen kuorruttamiseen. Tähtianis, sitruuna ja valkosipuli on kuitenkin takuuvarma kombo kalankin kanssa. Mitä käyttöä rapeille kalapaloille sitten keksii, onkin oman mielikuvituksen varassa! Ainakin tällasessa simppelissä bowlissa ne oli ihan omiaan. Täytteitä voi toki varioida oman mielen mukaan. Ainakin avokado, rucola, fetajuusto ja vaikkapa marinoitu fenkoli toimii takuuvarmasti. Eli omien mielitekojen ja jääkaapin sisältöjen mukaan kannattaa tehdä tämä lohibowl!

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaikeusaste: Helppo

500 g lohta
2 rkl öljyä
1 pss Miss Klose Crispy Chick

Marinoitu punasipuli
1 iso punasipuli
1 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
½ rkl Miss Klose Salmon Lover
½ dl kuumaa vettä

Chimichurri-kastike
2 dl jogurttia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 rkl Miss Klose Chimichurri

½ kurkku
200 g kirsikkatomaatteja
100 g herneitä
4 annosta kypsää riisiä

Leikkaa lohi noin 2-3 sentin levyisiksi paloiksi. Sekoita paloihin kulhossa ensin öljy ja sitten Miss Klose Crispy Chick. Paista 190-asteisessa AirFryerissä 12 minuuttia tai 225-asteisessa uunissa 15 min tai rasvakeittimessä 6-8 min. Voit myös paistaa lohet pannulla. Noin 4-5 minuuttia per puoli, kunnes palat ovat kullanruskeita.

Suikaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi, niin että sokeri sulaa. Kaada sipulisuikaleiden päälle ja anna marinoitua vähintään 30 min, mutta mielellään tunti tai vaikka yön yli.

Sekoita kastikkeen ainekset.

Viipaloi kurkku  ja puolita tomaatit. Kokoa kulhoon ensin riisiä, sitten päälle rapeaa lohta ja ympärille punasipulia, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja herneitä. Päälle jogurttikastiketta.

Crispy Katkarapu tacot

Myös katkarapu kuoruttuu täydellisesti Crispy Chickenillä. Ja kuorrutteen makumaailma yhdistyy hienosti myös meksikolaiseen ruokaan. Kala- ja äyriäistacojen täytteenä kirpeä coleslaw on melko perinteinen, mutta aina toimiva. Avokadocremasta saat mukaan sopivasti täyteläisyyttä.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaikeusaste: Keskitaso

Avokadocrema
1 kypsää avokadoa
1 dl creme fraichea tai kermaviiliä
1 valkosipulinkynsi
½ limen mehu
suolaa
mustapippuria

Punakaalicoleslaw
¼ punakaalia
1 pieni porkkana
½  punasipuli
½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 limen mehu ja kuori
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl Miss Klose Big Mex
2 tl sokeria

400 g isoja kuorittuja, raakoja katkarapuja
2 rkl öljyä
1 pss Miss Klose Crispy Chick
2 tl Miss Klose Big Mex

12 tortillaa

Koristeluun:
Korianteria
Punaista jalapenoa
Limenlohkoja

Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon tai tehosekoittimeen.

Lisää avokadon joukkoon ranskankerma, hienonnettu valkosipulinkynsi, limemehu, suola ja pippuri.

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi ja kermamaiseksi kastikkeeksi joko tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai haarukalla muussaamalla.

Suikaloi kaali, sekä kuorittu porkkana ja sipuli. Hienonna korianteri ja sekoita kaikki kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa limen mehu ja kuori, oliiviöljy, Miss Klose Big Mex ja sokeri. Lisää kastike kasviksiin ja sekoita.

Poista katkaravuista tarvittaessa suolet ja pyrstöt. Sekoita katkarapuihin kulhossa ensin öljy ja sitten Miss Klose Crispy Chick. Paista 190-asteisessa AirFryerissä 8 minuuttia tai 225-asteisessa uunissa 10-12 min tai öljytyssä pannussa 2-3 minuuttia per puoli. Mausta paistetut katkaravut vielä lopuksi ripauksessa Miss Klose Big Mexiä.

Lämmitä tortillat pannulla noin 30 sekuntia per puoli, kunnes tortillan sisälle alkaa muodostua ilmaa. Kasaa tortillalle coleslaw’ta, katkarapuja, avokadocremaa, korianteria, jalapenoja ja purista päälle limenmehua.

Salmon Lover Graavilohi 

Graavilohi on takuuvarma suosikki niin kesällä uusien perunoiden kanssa, kuin joulupöydässäkin. Miss Klosen Salmon Lover toimii graavaamiseen erinomaisesti ja saat kalaan perinteisen suola-sokerisekoituksen lisäksi sopivasti makua myös maustesekoituksen fenkolista, sitruunasta, pippurista ja valkosipulista.

6-10:lle
Valmistusaika: 10 min  + 24h graavautumiseen
Vaikeusaste: Helppo

1 kirjolohifilee (n. 700 g)
4 rkl Miss Klose Salmon Lover
2 rkl sokeria

Tarjoiluun
ohueksi leikattua fenkolia
pikkelöityä punasipulia

Ripottele Salmon Lover ja sokeri lohen pintaan. Kääri leivinpaperiin ja sitten kelmuun. Anna graavautua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet ja leikkaa graavilohi ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile koristeltuna esimerkiksi jäävesihauteessa rapeaksi liotettujen fenkolissiivujen ja pikkelöidyn punasipulin kanssa tai perinteisemmin tillin ja sitruunaviipaleiden kera.

Salmon Lover Savulohimousse vihreällä omenalla

Salmon Lover toimii erinomaisesti myös savulohimoussen maustamiseen. Vihreästä omenasta saat mukavaa hapokkuutta. Tarjoile savulohimousse esimerkiksi cocktailpaloina saaristolaisleivältä tai ruisnapeilta, tai syö ihan itsekseen vaikkapa paahtoleipien välissä.

10-15:sta
Valmistusaika: 20 min
Vaikeusaste: Helppo


1 pieni vihreä omena (Granny Smith)
1 nippu ruohosipulia
1 rkl sitruunamehua
200 g savulohta (nahaton)
1 dl majoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl Miss Klose Salmon lover

Viimeistelyyn:
paahdettuja saaristolaisleipäviipaleita tai ruisnappeja
vihreää omenaa ohuina viipaleina
ruohosipulia

Hienonna ruohosipuli ja kuutioi vihreä omena pieniksi kuutioiksi. Voit halutessasi puristaa omenakuutioiden päälle hieman sitruunamehua, jotta ne eivät tummu. Sekoita kulhossa yhteen savulohi, tuorejuusto, majoneesi, ruohosipuli, omenakuutiot, piparjuuritahna ja Miss Klose Salmon Lover. Sekoita ja tarjoile saaristolaisleivältä tai ruisnapeilta koristeltuna vihreän omenan siivuilla ja ruohosipulilla.

Chimichurri-siika

Sitruuna ja pieni chilin tuoma tulisuus toimivat myös kokonaisen siian maustamiseen. Liikaa ei maustetta kannata kalan sisään laittaa, ettei siian hento maku peity, mutta sopivissa määrin Chimichurri ja siika tukevat kauniisti toisiaan.

3-4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Miss Klose Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

1 iso siika
2 rkl Miss Klose Chimichurri
4–5 viipaletta sitruunaa
1 rkl öljyä

Tee ensin Chimichurri-kastike, eli sekoita kaikki aineet ja anna turvota 30 minuuttia. Osta avattu, kokonainen siika, josta on poistettu sisäelimet ja siika on suomustettu. Tai vaihtoehtoisesti avaa siika, poista sisäelimet ja suomusta kala. Ripottele siian sisälle 1–2 rkl Miss Klose Chimichurria ja asettele kaveriksi sitruunaviipaleet. Leikkaa siian nahkaan muutama matala viilto ja levitä pintaan oliiviöljyä ja lisää Chimichurria. Grillaa noin 5 minuuttia per puoli, kunnes kala on kypsää ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.

Salmon Lover paistettu siika, paistettuja perunoita ja hollandaise-kastike

Vaikka purkin kyljessä lukeekin Salmon Lover, sopii kyseinen mauste myös muulle kalalle, kuten rasvaiselle nieriälle tai makrillille. Mutta toki Salmon Loverin fenkolilla ja sitruunalla terästetty makumaailma toimii myös valkoisen kalan kanssa. Paistettu siika on malliesimerkki. Ja jos et jaksa tehdä itse hollandaisea alusta asti, voit myös turvautua valmiiseen kastikkeeseen.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

2 isoa siikafilettä
3 rkl voita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
500 g keitettyjä perunoita
3 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hollandaise
100 g voita
3 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
ripaus Miss Klose Magic Dustia

Osta valmiiksi suomustettuja nahallisia siikafileitä mielellään ilman ruotoja. Tai poista siikafileistä tarvittaessa ruodot ja leikkaa pannulle sopiviin paloihin. Sulata voi pannussa ja odota että voi alkaa kuplia ja aseta sitten siikafileet kuumaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Mausta Miss Klose Salmon Loverilla ja valele ruskistuvalla voilla kypsiksi, kunnes nahka on ruskistunut. Ohuita fileita ei tarvitse edes kääntää, sillä kuumalla voilla valelu kypsentää kalaa tarpeeksi. Kuutioi keitetyt perunat ja paista kullanruskeiksi voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi hitaasti pienessä kattilassa miedolla lämmöllä hollandaisea varten. Älä anna sen ruskistua. Vatkaa keltuaiset, sitruunamehu ja Magic Dust sekaisin pienesssä kattilassa mahdollisimman miedolla lämmöllä. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaismassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike paksunee. Poista kastike lämmöltä ja tarkista maku.

Tarjoile paistettu siika paistettujen perunoiden ja helpon hollandaisen kanssa.

Chimichurri-lohi

Miss Klose Chimichurrille löytyy vuodesta toiseen uusia käyttötarkoituksia. Alun perin naudanlihalle kastikkeeksi suunniteltu chimichurria on oivallista niin kanan, lampaan kuin possunkin maustamiseen jo ennen kypsennystä. Ja toimiihan se toki myös kalalle! Kokeile esimerkiksi tämä chimichurri lohi.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 lohifilee
½ sitruunan mehu
2 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikeella

Valele ruodoton nahallinen lohifilee ensin sitruunamehulla ja ripottele sitten pinnalle Miss Klose Chimichurria. Nosta lohifilee grillin epäsuoraan lämpöön kypsentymään kannen alla vajaassa 150-asteessa 15–20 minuuttia kunnes lohen sisälämpötila on vähän alle 50 astetta. Voit myös kypsentää lohen 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Grillissä kypsennettäessä kannattaa varautua parilla reilun kokoisella paistolastalla lohen nostamiseksi pois grillistä tai suorittaa kypsennys suoraan foliovuoassa. Grillauksen maku tarttuu paremmin kalaan, kun laitat sen suoraan ritilälle, mutta foliovuoka on toki helpompi ratkaisu. Tarjoile Chimichurri-lohi esimerkiksi Jerk-porkkanoiden ja sitruunajogurttikastikkeen kanssa.

Jerk-lohimedaljongit

Sen lisäksi että Miss Klosen Jerk Rub toimii erinomaisesti kanalle, possulle ja kasviksille, on se omiaan myös kalan kanssa. Kokeile esimerkiksi lohen seurana. Ja jos haluat todellisen vanhanliiton ratkaisun ja pidät erityisesti lohen rapeasta paistopinnasta, kannattaa leikata lohifilee medaljongeiksi. Lohimedaljongit syntyvät kätevästi niin pannussa kuin grillissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg lohifilettä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub

Leikkaa lohifilee noin 5–6 centin paloiksi ja leikkaa sitten paloihin viilto juuri nahkaan, niin että nahka jää kuitenkin ehjäksi. Avaa palat medaljongeiksi ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa tai paista lohimedaljongit kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Salmon Lover Lohikiusaus

Salmon Loverilla maustettu lohikiusaus syntyy arki-illaksikin melkoisen nopeasti. Kun ostat kaupasta valmista lohisuikaletta ja nappaat pakasteesta kyytiin peruna-sipulisekoitusta, ei pilkottavaksi jää kuin tilli. Kaikki sekaisin uunivuoassa ja tunti kypsennystä ja saat koko perheen ruokittua.

4:lle
Valmistusaika: 10 min + 1 h paistamiseen
Vaatimustaso: Keskitaso

½ nippu tilliä
1 kg peruna-sipulisekoitusta
300 g lohisuikaleita
4 dl kermaa
1-2 rkl Miss Klose Salmon Lover

Hienonna tilli ja sekoita kaikki lohikiusauksen aineet. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vajaa tunti, kunnes perunat ovat ruskistuneet pinnasta.

Salmon Lover Lohipasta

Tämä Salmon Loverilla maustettu lohipasta on ehkä nopein mieleen tuleva arkiruoka. Sillä aikaa, kun laitat pastan kiehumaan, saat viereisessä pannussa kastikkeen aikaiseksi. Salmon Loverista sopivasti makua kylkeen, kermasta täyteläisyyttä, kapriksista kirpeyttä ja pinaatista vähän terveellisyyttäkin vielä. Ja ei vie tosiaan, kuin maksimissaan vartin koko setti.

2–3:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

300 g lohikuutioita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
3 dl kermaa
30 g pinaattia
2 rkl kapriksia
2–3 annosta kypsää pastaa

Paista lohikuutiota ja mausta Miss Klose Salmon Loverilla. Lisää sekaan kerma, huuhdeltu pinaatti ja kaprikset. Keitä kasaan niin että kerma hieman suurustuu ja tarjoile haluamasi pastan kanssa.