proteiini: kala

Chimichurri-siika

Sitruuna ja pieni chilin tuoma tulisuus toimivat myös kokonaisen siian maustamiseen. Liikaa ei maustetta kannata kalan sisään laittaa, ettei siian hento maku peity, mutta sopivissa määrin Chimichurri ja siika tukevat kauniisti toisiaan.

3-4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Miss Klose Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

1 iso siika
2 rkl Miss Klose Chimichurri
4–5 viipaletta sitruunaa
1 rkl öljyä

Tee ensin Chimichurri-kastike, eli sekoita kaikki aineet ja anna turvota 30 minuuttia. Osta avattu, kokonainen siika, josta on poistettu sisäelimet ja siika on suomustettu. Tai vaihtoehtoisesti avaa siika, poista sisäelimet ja suomusta kala. Ripottele siian sisälle 1–2 rkl Miss Klose Chimichurria ja asettele kaveriksi sitruunaviipaleet. Leikkaa siian nahkaan muutama matala viilto ja levitä pintaan oliiviöljyä ja lisää Chimichurria. Grillaa noin 5 minuuttia per puoli, kunnes kala on kypsää ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.

Salmon Lover paistettu siika, paistettuja perunoita ja hollandaise-kastike

Vaikka purkin kyljessä lukeekin Salmon Lover, sopii kyseinen mauste myös muulle kalalle, kuten rasvaiselle nieriälle tai makrillille. Mutta toki Salmon Loverin fenkolilla ja sitruunalla terästetty makumaailma toimii myös valkoisen kalan kanssa. Paistettu siika on malliesimerkki. Ja jos et jaksa tehdä itse hollandaisea alusta asti, voit myös turvautua valmiiseen kastikkeeseen.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

2 isoa siikafilettä
3 rkl voita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
500 g keitettyjä perunoita
3 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hollandaise
100 g voita
3 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
ripaus Miss Klose Magic Dustia

Osta valmiiksi suomustettuja nahallisia siikafileitä mielellään ilman ruotoja. Tai poista siikafileistä tarvittaessa ruodot ja leikkaa pannulle sopiviin paloihin. Sulata voi pannussa ja odota että voi alkaa kuplia ja aseta sitten siikafileet kuumaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Mausta Miss Klose Salmon Loverilla ja valele ruskistuvalla voilla kypsiksi, kunnes nahka on ruskistunut. Ohuita fileita ei tarvitse edes kääntää, sillä kuumalla voilla valelu kypsentää kalaa tarpeeksi. Kuutioi keitetyt perunat ja paista kullanruskeiksi voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi hitaasti pienessä kattilassa miedolla lämmöllä hollandaisea varten. Älä anna sen ruskistua. Vatkaa keltuaiset, sitruunamehu ja Magic Dust sekaisin pienesssä kattilassa mahdollisimman miedolla lämmöllä. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaismassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike paksunee. Poista kastike lämmöltä ja tarkista maku.

Tarjoile paistettu siika paistettujen perunoiden ja helpon hollandaisen kanssa.

Salmon Lover Lohikiusaus

Salmon Loverilla maustettu lohikiusaus syntyy arki-illaksikin melkoisen nopeasti. Kun ostat kaupasta valmista lohisuikaletta ja nappaat pakasteesta kyytiin peruna-sipulisekoitusta, ei pilkottavaksi jää kuin tilli. Kaikki sekaisin uunivuoassa ja tunti kypsennystä ja saat koko perheen ruokittua.

4:lle
Valmistusaika: 10 min + 1 h paistamiseen
Vaatimustaso: Keskitaso

½ nippu tilliä
1 kg peruna-sipulisekoitusta
300 g lohisuikaleita
4 dl kermaa
1-2 rkl Miss Klose Salmon Lover

Hienonna tilli ja sekoita kaikki lohikiusauksen aineet. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vajaa tunti, kunnes perunat ovat ruskistuneet pinnasta.

Jerk-lohimedaljongit

Sen lisäksi että Miss Klosen Jerk Rub toimii erinomaisesti kanalle, possulle ja kasviksille, on se omiaan myös kalan kanssa. Kokeile esimerkiksi lohen seurana. Ja jos haluat todellisen vanhanliiton ratkaisun ja pidät erityisesti lohen rapeasta paistopinnasta, kannattaa leikata lohifilee medaljongeiksi. Lohimedaljongit syntyvät kätevästi niin pannussa kuin grillissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg lohifilettä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub

Leikkaa lohifilee noin 5–6 centin paloiksi ja leikkaa sitten paloihin viilto juuri nahkaan, niin että nahka jää kuitenkin ehjäksi. Avaa palat medaljongeiksi ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa tai paista lohimedaljongit kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Chimichurri-lohi

Miss Klose Chimichurrille löytyy vuodesta toiseen uusia käyttötarkoituksia. Alun perin naudanlihalle kastikkeeksi suunniteltu chimichurria on oivallista niin kanan, lampaan kuin possunkin maustamiseen jo ennen kypsennystä. Ja toimiihan se toki myös kalalle! Kokeile esimerkiksi tämä chimichurri lohi.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 lohifilee
½ sitruunan mehu
2 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikeella

Valele ruodoton nahallinen lohifilee ensin sitruunamehulla ja ripottele sitten pinnalle Miss Klose Chimichurria. Nosta lohifilee grillin epäsuoraan lämpöön kypsentymään kannen alla vajaassa 150-asteessa 15–20 minuuttia kunnes lohen sisälämpötila on vähän alle 50 astetta. Voit myös kypsentää lohen 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Grillissä kypsennettäessä kannattaa varautua parilla reilun kokoisella paistolastalla lohen nostamiseksi pois grillistä tai suorittaa kypsennys suoraan foliovuoassa. Grillauksen maku tarttuu paremmin kalaan, kun laitat sen suoraan ritilälle, mutta foliovuoka on toki helpompi ratkaisu. Tarjoile Chimichurri-lohi esimerkiksi Jerk-porkkanoiden ja sitruunajogurttikastikkeen kanssa.

Salmon Lover Lohipasta

Tämä Salmon Loverilla maustettu lohipasta on ehkä nopein mieleen tuleva arkiruoka. Sillä aikaa, kun laitat pastan kiehumaan, saat viereisessä pannussa kastikkeen aikaiseksi. Salmon Loverista sopivasti makua kylkeen, kermasta täyteläisyyttä, kapriksista kirpeyttä ja pinaatista vähän terveellisyyttäkin vielä. Ja ei vie tosiaan, kuin maksimissaan vartin koko setti.

2–3:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

300 g lohikuutioita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
3 dl kermaa
30 g pinaattia
2 rkl kapriksia
2–3 annosta kypsää pastaa

Paista lohikuutiota ja mausta Miss Klose Salmon Loverilla. Lisää sekaan kerma, huuhdeltu pinaatti ja kaprikset. Keitä kasaan niin että kerma hieman suurustuu ja tarjoile haluamasi pastan kanssa.

Salmon Lover Katkarapuskagen ja uuniperunat

Katkarapuskagen on muuten niin hyvää, että välillä sitä ihmettelee miksei sitä tule valmistettua itse useammin. Sopii niin leivän päälle kuin vaikka uuniperunankin täytteeksi.

4:lle
Valmistusaika: 1 h 10 min
Vaatimustaso: Helppo

4 isoa uuniperunaa
suolaa
öljyä

Katkarapuskagen
½ punasipuli
6–8 oksaa tilliä
1 ½ dl ranskankermaa
1 ½ dl majoneesia
400 g katkarapuja
2 tl Miss Klose Salmon Lover

Töki uuniperunoihin hieman reikiä haarukalla, valele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 1 – 1 ½ tuntia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Hienonna punasipuli ja tillit ja sekoita sen jälkeen kaikki katkarapuskagenin ainekset. Tarjoile katkarapuskagen höyryävän kuumien uuniperunoiden täytteenä.

Salmon Lover Kermainen lohikeitto

Lohikeitto on klassikko. Valmistatpa sen sitten kermaisena, kirkkaana tai koskenlaskijalla on oma valintasi ja kaikilla meillä on aiheesta varmasti omat mielipiteemme. Mutta kun sekaan töräyttää Miss Klosen Salmon Loveria saa sopasta varmasti hiukan erilaisen ja aina maistuvan.

4:lle
Valmistusaika: 40 min
Vaatimustaso: Helppo

1 sipuli
2 porkkanaa
1 palsternakka
6–8 perunaa
500 g lohifilettä
2 rkl voita
6 dl kalalientä
2 laakerinlehteä
2 rkl Miss Klose Salmon Lover
2 dl ruokakermaa
½ nippu tilliä

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Pese perunat ja kuutioi. Poista lohifileestä nahka ja kuutioi. Kuulot sipulit, porkkana ja palsternakka voissa kattilassa. Lisää perunat ja kuulota kunnes perunat alkavat tarttua kattilan pohjaan. Lisää kalaliemi, maustepippurit, laakerinlehdet ja Miss Klose Salmon Lover. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä, noin 20 minuuttia. Lisää kerma ja lämmitä. Lisää lohikuutiot ja keitä vielä maksimissaan 5 minuuttia kunnes kala on kypsää. Viimeistele lohikeitto hienonnetulla tillillä.

Big Mex Ceviche lohesta

Meksikon versio cevichestä. Kyllä vaan, ceviche on jotain mitä syödään myös meksikossa, varsinkin rannikolla missä meren antimia on reilusti. Tuoreita kasviksia, Suomen tapauksessa lohta ja mausteeksi limen mehua ja Miss Klose Big Mexiä. Helppoa ja todella maukasta.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

300 g lohta
½ punasipuli
⅓ kurkku
2 tomaattia
1 avokado
½ nippu korianteria
1 limen mehu
1 rkl Miss Klose Big Mex

Tarjoiluun
nachoja

Kuutioi lohi, punasipuli, kurkku, tomaatti ja avokado. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki aineet ja mausta limen mehulla ja Miss Klose Big Mexillä. Tarjoile nachojen kanssa.

New York Deli Spice katkarapupasta

New York Deli Spicellä maustettu katkarapupasta syntyy oikeastaan siinä ajassa, kun odotat veden kiehumista ja pastan kypsymistä. Ja jos haluat oikaista vielä yhden askeleen, ostat kaupasta valmista tomaattipastakastiketta, maustat New York Deli Spicella ja ruohosipulilla ja lisäät sekaan katkaravut. Mahdollisimman yksinkertaista.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl Miss Klose New York Deli Spice
400 g katkarapuja
½ nippu ruohosipulia

Tarjoiluun
4 annosta kypsää pastaa
Parmesaania lastuina

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota kuumassa pannussa oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyre ja kuullota vielä hetki. Lisää tomaattimurska ja Miss Klose New York Deli Spice. Kiehauta ja anna porista rauhallisesti kymmenen minuuttia. Lisää sulatetut katkaravut ja hienonnettu ruohosipuli ja tarjoile haluamasi pastan kanssa.