mauste: salmon-lover

Salmon Lover Graavilohi 

Graavilohi on takuuvarma suosikki niin kesällä uusien perunoiden kanssa, kuin joulupöydässäkin. Miss Klosen Salmon Lover toimii graavaamiseen erinomaisesti ja saat kalaan perinteisen suola-sokerisekoituksen lisäksi sopivasti makua myös maustesekoituksen fenkolista, sitruunasta, pippurista ja valkosipulista.

6-10:lle
Valmistusaika: 10 min  + 24h graavautumiseen
Vaikeusaste: Helppo

1 kirjolohifilee (n. 700 g)
4 rkl Miss Klose Salmon Lover
2 rkl sokeria

Tarjoiluun
ohueksi leikattua fenkolia
pikkelöityä punasipulia

Ripottele Salmon Lover ja sokeri lohen pintaan. Kääri leivinpaperiin ja sitten kelmuun. Anna graavautua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet ja leikkaa graavilohi ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile koristeltuna esimerkiksi jäävesihauteessa rapeaksi liotettujen fenkolissiivujen ja pikkelöidyn punasipulin kanssa tai perinteisemmin tillin ja sitruunaviipaleiden kera.

Salmon Lover Savulohimousse vihreällä omenalla

Salmon Lover toimii erinomaisesti myös savulohimoussen maustamiseen. Vihreästä omenasta saat mukavaa hapokkuutta. Tarjoile savulohimousse esimerkiksi cocktailpaloina saaristolaisleivältä tai ruisnapeilta, tai syö ihan itsekseen vaikkapa paahtoleipien välissä.

10-15:sta
Valmistusaika: 20 min
Vaikeusaste: Helppo


1 pieni vihreä omena (Granny Smith)
1 nippu ruohosipulia
1 rkl sitruunamehua
200 g savulohta (nahaton)
1 dl majoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl Miss Klose Salmon lover

Viimeistelyyn:
paahdettuja saaristolaisleipäviipaleita tai ruisnappeja
vihreää omenaa ohuina viipaleina
ruohosipulia

Hienonna ruohosipuli ja kuutioi vihreä omena pieniksi kuutioiksi. Voit halutessasi puristaa omenakuutioiden päälle hieman sitruunamehua, jotta ne eivät tummu. Sekoita kulhossa yhteen savulohi, tuorejuusto, majoneesi, ruohosipuli, omenakuutiot, piparjuuritahna ja Miss Klose Salmon Lover. Sekoita ja tarjoile saaristolaisleivältä tai ruisnapeilta koristeltuna vihreän omenan siivuilla ja ruohosipulilla.

Salmon Lover paistettu siika, paistettuja perunoita ja hollandaise-kastike

Vaikka purkin kyljessä lukeekin Salmon Lover, sopii kyseinen mauste myös muulle kalalle, kuten rasvaiselle nieriälle tai makrillille. Mutta toki Salmon Loverin fenkolilla ja sitruunalla terästetty makumaailma toimii myös valkoisen kalan kanssa. Paistettu siika on malliesimerkki. Ja jos et jaksa tehdä itse hollandaisea alusta asti, voit myös turvautua valmiiseen kastikkeeseen.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

2 isoa siikafilettä
3 rkl voita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
500 g keitettyjä perunoita
3 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hollandaise
100 g voita
3 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
ripaus Miss Klose Magic Dustia

Osta valmiiksi suomustettuja nahallisia siikafileitä mielellään ilman ruotoja. Tai poista siikafileistä tarvittaessa ruodot ja leikkaa pannulle sopiviin paloihin. Sulata voi pannussa ja odota että voi alkaa kuplia ja aseta sitten siikafileet kuumaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Mausta Miss Klose Salmon Loverilla ja valele ruskistuvalla voilla kypsiksi, kunnes nahka on ruskistunut. Ohuita fileita ei tarvitse edes kääntää, sillä kuumalla voilla valelu kypsentää kalaa tarpeeksi. Kuutioi keitetyt perunat ja paista kullanruskeiksi voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi hitaasti pienessä kattilassa miedolla lämmöllä hollandaisea varten. Älä anna sen ruskistua. Vatkaa keltuaiset, sitruunamehu ja Magic Dust sekaisin pienesssä kattilassa mahdollisimman miedolla lämmöllä. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaismassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike paksunee. Poista kastike lämmöltä ja tarkista maku.

Tarjoile paistettu siika paistettujen perunoiden ja helpon hollandaisen kanssa.

Salmon Lover Lohikiusaus

Salmon Loverilla maustettu lohikiusaus syntyy arki-illaksikin melkoisen nopeasti. Kun ostat kaupasta valmista lohisuikaletta ja nappaat pakasteesta kyytiin peruna-sipulisekoitusta, ei pilkottavaksi jää kuin tilli. Kaikki sekaisin uunivuoassa ja tunti kypsennystä ja saat koko perheen ruokittua.

4:lle
Valmistusaika: 10 min + 1 h paistamiseen
Vaatimustaso: Keskitaso

½ nippu tilliä
1 kg peruna-sipulisekoitusta
300 g lohisuikaleita
4 dl kermaa
1-2 rkl Miss Klose Salmon Lover

Hienonna tilli ja sekoita kaikki lohikiusauksen aineet. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vajaa tunti, kunnes perunat ovat ruskistuneet pinnasta.

Salmon Lover Lohipasta

Tämä Salmon Loverilla maustettu lohipasta on ehkä nopein mieleen tuleva arkiruoka. Sillä aikaa, kun laitat pastan kiehumaan, saat viereisessä pannussa kastikkeen aikaiseksi. Salmon Loverista sopivasti makua kylkeen, kermasta täyteläisyyttä, kapriksista kirpeyttä ja pinaatista vähän terveellisyyttäkin vielä. Ja ei vie tosiaan, kuin maksimissaan vartin koko setti.

2–3:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

300 g lohikuutioita
1 rkl Miss Klose Salmon Lover
3 dl kermaa
30 g pinaattia
2 rkl kapriksia
2–3 annosta kypsää pastaa

Paista lohikuutiota ja mausta Miss Klose Salmon Loverilla. Lisää sekaan kerma, huuhdeltu pinaatti ja kaprikset. Keitä kasaan niin että kerma hieman suurustuu ja tarjoile haluamasi pastan kanssa.

Salmon Lover Katkarapuskagen ja uuniperunat

Katkarapuskagen on muuten niin hyvää, että välillä sitä ihmettelee miksei sitä tule valmistettua itse useammin. Sopii niin leivän päälle kuin vaikka uuniperunankin täytteeksi.

4:lle
Valmistusaika: 1 h 10 min
Vaatimustaso: Helppo

4 isoa uuniperunaa
suolaa
öljyä

Katkarapuskagen
½ punasipuli
6–8 oksaa tilliä
1 ½ dl ranskankermaa
1 ½ dl majoneesia
400 g katkarapuja
2 tl Miss Klose Salmon Lover

Töki uuniperunoihin hieman reikiä haarukalla, valele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 1 – 1 ½ tuntia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Hienonna punasipuli ja tillit ja sekoita sen jälkeen kaikki katkarapuskagenin ainekset. Tarjoile katkarapuskagen höyryävän kuumien uuniperunoiden täytteenä.

Salmon Lover Kermainen lohikeitto

Lohikeitto on klassikko. Valmistatpa sen sitten kermaisena, kirkkaana tai koskenlaskijalla on oma valintasi ja kaikilla meillä on aiheesta varmasti omat mielipiteemme. Mutta kun sekaan töräyttää Miss Klosen Salmon Loveria saa sopasta varmasti hiukan erilaisen ja aina maistuvan.

4:lle
Valmistusaika: 40 min
Vaatimustaso: Helppo

1 sipuli
2 porkkanaa
1 palsternakka
6–8 perunaa
500 g lohifilettä
2 rkl voita
6 dl kalalientä
2 laakerinlehteä
2 rkl Miss Klose Salmon Lover
2 dl ruokakermaa
½ nippu tilliä

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Pese perunat ja kuutioi. Poista lohifileestä nahka ja kuutioi. Kuulot sipulit, porkkana ja palsternakka voissa kattilassa. Lisää perunat ja kuulota kunnes perunat alkavat tarttua kattilan pohjaan. Lisää kalaliemi, maustepippurit, laakerinlehdet ja Miss Klose Salmon Lover. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä, noin 20 minuuttia. Lisää kerma ja lämmitä. Lisää lohikuutiot ja keitä vielä maksimissaan 5 minuuttia kunnes kala on kypsää. Viimeistele lohikeitto hienonnetulla tillillä.

Lohipiirakka

Lohipiirakka on melkein takuuvarma tarjottava missä yhteydessä tahansa. Kannattaa koitta maustamista Miss Klose Salmon Loverilla ja testata piirakan valmistus niin, että teet ranskankermat, kananmunista ja juustosta piirakkatäytteen pohjalle ja nostele kylmäsavulohet ja punasipulit vasta päällimmäisiksi juuri ennen paistoa, jolloin piirakka näyttää erityisen kauniilta.

6–8:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 valmis piirakkapohja
1 prk ranskankermaa
2 kananmunaa
100 g juustoraastetta
½ nippu tilliä
2 rkl kapriksia
2 tl Miss Klose Salmon Lover
300 g kylmäsavulohta
1 punasipuli

Tarjoiluun
1 rkl kapriksia
2–3 tillinoksaa

Levitä piirakkataikina taikinavuokaan, pistele täyteen reikiä ja esipaista 200-asteessa 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa ranskankerma, kananmunat, juustoraaste, silputtu tilli, kaprikset ja Miss Klose Salmon Lover. Kaada seos esikypsennetyn piirakkataikinan päälle ja viimeistele kylmäsavulohella ja punasipulirenkailla. Paista vielä 20–25 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Viimeistele kapriksilla ja tillillä.

Salmon Lover uunilohi

Uunilohi on klassikko, joka monen taloudessa on varmasti vedelty tuorejuusto- tai smetanahunnun alla huomattavan ylikypsäksi. Uunilohi ei kuitenkaan vaadi valtavaa kypsennysaikaa, vaan lohen koosta riippuen saat kalan kypsäksi jo reilussa vartissa. Jos haluat kokeilla uunilohen kanssa jotain hieman erilaista, kannattaa se maustaa Miss Klose Salmon Loverilla ja kypsentää fenkolipedillä mantelilastujen kanssa. Viimeistelyyn vielä kirpsakoita granaattiomenansiemeniä ja saat tarjolle uunilohta, joka ei aivan heti unohdu.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 iso fenkoli
1 lohifilee
2-3 rkl Miss Klose Salmon Lover
3 rkl mantelilastuja

Tarjoiluun
tilliä
granaattiomenan siemeniä

Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi ja levitä uunivuoan reunoille. Nosta lohifilee vuoan keskelle ja päällystä Miss Klose Salmon Loverilla ja mantelilastuilla. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Viimeistele tillillä ja granaattiomenan siemenillä.

Salmon Lover savulohi-maalaisalaatti

Savulohi on takuuvarma herkku, jota voi käyttää niin piirakoihin, pastaan kun miljoonaan muuhunkin juttuun. Mutta maalaissalaatti savulohella on kyllä erityisen hyvä. Lisäksi jos sattuu olemaan jääkaapista salaatinkastike loppu, Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeesta syntyy sopivalla hedelmämehulla nopeasti sinappinen soosi.

4:lle
Valmistusaika: 1 h 15 min + 2 h lohen maustuminen
Vaatimustaso: Helppo

Savulohi
800 g kirjolohta tai lohta
2 rkl Miss Klose Salmon Lover
n. 2 dl leppähaketta
2 palaa sokeria

Pikkelöidyt kurkut
½ kurkku
1 rkl etikkaa
½ rkl sokeria
suolaa

2 lehtisalaattia
200 g kirsikkatomaattia
100 g vihreitä papuja
4 kananmunaa
8 keitettyä perunaa
2 viipaletta maalaisleipää
öljyä

Salaatinkastike
4 rkl Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastiketta
2 rkl appelsiini-, omena- tai ananasmehua
1 kevätsipuli

Kuivaa kalafileen pinta talouspaperilla ja nypi pois mahdolliset ruodot. Ripottele päälle Miss Klose Salmon Lover ja aseta peitettynä jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Aseta leppähake likoamaan veteen hieman ennen savustusta. Ripottele sähkösavustimen purupellille tai savustuslaatikon pohjalle leppähaketta ja aseta päälle sokeripalat. Aseta filee savustimen ritilälle nahkapuoli alas ja sulje kansi. Savusta matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia.

Viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi ja sekoita etikka, sokeri, suola ja kurkkusiivut. Pese lehtisalaatit ja kirsikkatomaatit, revi salaatit suupaloiksi ja puolita tomaatit. Viipaloi punasipuli ja kevätsipuli. Keitä pavut nopeasti suolatussa, kiehuvassa vedessä, pakastepavut vaativat 3–4 minuuttia ja tuoreet noin 5 minuuttia. Voit keittää samassa vedessä myös kananmunat, kun nostat pavut pois reikäkauhalla. Kiehuvassa vedessä saat sopivia kananmunia n. 5 minuutissa. Revi maalaisleipäviipaleet suupaloiksi ja paista öljytyssä pannussa rapeaksi. Viipaloi perunat ja paista öljytyssä pannussa kullan ruskeiksi. Sekoita Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastike ja mehu.

Kasaa annosten pohjalle salaattia, päälle kurkkusiivuja, tomaatteja, punasipulirenkaita ja papuja. Asettele päälle perunasiivuja ja krutonkeja. Halkaise kananmunat neljään osaan ja nosta salaattipohjalle savulohen kanssa. Viimeistele savulohi-maalaissalaatti Carolina Gold -salaatinkastikkeella ja viipaloidulla kevätsipulilla.