mauste: chimichurri

Crispy lohibowl

Kanan lisäksi Crispy Chick toimii täydellisesti myös lohen kuorruttamiseen. Tähtianis, sitruuna ja valkosipuli on kuitenkin takuuvarma kombo kalankin kanssa. Mitä käyttöä rapeille kalapaloille sitten keksii, onkin oman mielikuvituksen varassa! Ainakin tällasessa simppelissä bowlissa ne oli ihan omiaan. Täytteitä voi toki varioida oman mielen mukaan. Ainakin avokado, rucola, fetajuusto ja vaikkapa marinoitu fenkoli toimii takuuvarmasti. Eli omien mielitekojen ja jääkaapin sisältöjen mukaan kannattaa tehdä tämä lohibowl!

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaikeusaste: Helppo

500 g lohta
2 rkl öljyä
1 pss Miss Klose Crispy Chick

Marinoitu punasipuli
1 iso punasipuli
1 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
½ rkl Miss Klose Salmon Lover
½ dl kuumaa vettä

Chimichurri-kastike
2 dl jogurttia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 rkl Miss Klose Chimichurri

½ kurkku
200 g kirsikkatomaatteja
100 g herneitä
4 annosta kypsää riisiä

Leikkaa lohi noin 2-3 sentin levyisiksi paloiksi. Sekoita paloihin kulhossa ensin öljy ja sitten Miss Klose Crispy Chick. Paista 190-asteisessa AirFryerissä 12 minuuttia tai 225-asteisessa uunissa 15 min tai rasvakeittimessä 6-8 min. Voit myös paistaa lohet pannulla. Noin 4-5 minuuttia per puoli, kunnes palat ovat kullanruskeita.

Suikaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi, niin että sokeri sulaa. Kaada sipulisuikaleiden päälle ja anna marinoitua vähintään 30 min, mutta mielellään tunti tai vaikka yön yli.

Sekoita kastikkeen ainekset.

Viipaloi kurkku  ja puolita tomaatit. Kokoa kulhoon ensin riisiä, sitten päälle rapeaa lohta ja ympärille punasipulia, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja herneitä. Päälle jogurttikastiketta.

Chimichurri-siika

Sitruuna ja pieni chilin tuoma tulisuus toimivat myös kokonaisen siian maustamiseen. Liikaa ei maustetta kannata kalan sisään laittaa, ettei siian hento maku peity, mutta sopivissa määrin Chimichurri ja siika tukevat kauniisti toisiaan.

3-4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Miss Klose Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

1 iso siika
2 rkl Miss Klose Chimichurri
4–5 viipaletta sitruunaa
1 rkl öljyä

Tee ensin Chimichurri-kastike, eli sekoita kaikki aineet ja anna turvota 30 minuuttia. Osta avattu, kokonainen siika, josta on poistettu sisäelimet ja siika on suomustettu. Tai vaihtoehtoisesti avaa siika, poista sisäelimet ja suomusta kala. Ripottele siian sisälle 1–2 rkl Miss Klose Chimichurria ja asettele kaveriksi sitruunaviipaleet. Leikkaa siian nahkaan muutama matala viilto ja levitä pintaan oliiviöljyä ja lisää Chimichurria. Grillaa noin 5 minuuttia per puoli, kunnes kala on kypsää ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.

Chimichurri-salaatti

Sen lisäksi että Miss Klose Chimichurri sopii erilaisille lihoille ja kaloille mausteeksi, kannattaa sitä kokeilla myös raikkaan yrttisenä salaatinkastikkeena. Reseptin salaatti on mahdollisimman simppeli, sillä sen kylkeen kun tarjoilee tuhdit Sweet & Smoky kasslerpihvit, ei salaatissa tarvitse tapahtua erikoisia kommervenkkejä. Mutta jokainen voi toki omaan salaattiinsa lisätä mitä haluaa. Kannattaa kokeilla esimerkiksi retiisejä, oliiveja, punasipulia tai fetaa.

4-6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Miss Klose Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

300 g salaattisekoitusta
200 g kirsikkatomaatteja
½ kurkku

Sekoita Chimichurri-kastikkeen ainekset ja anna turvota 30 minuuttia. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi kurkku. Sekoita salaatin ainekset ja kastike keskenään ja tarjoile esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen kasslerpihvien kanssa.

Grillattu Bold & Peppery Flank Steak ja Chimichurri

Naudan flank steak on mahdottoman kätevää grillattavaa. Se kypsyy nopeasti ja varsinkin kunnolla raakakypsennettynä on mureaa ja maukasta. Vinkkinä kannattaakin valita kaupasta flank steak jonka viimeinen käyttöpäivä on mahdollisimman lähellä tai jopa ostaa flank steak valmiiksi omaan jääkaappiin odottamaan viimeistä käyttöpäivää, jolloin liha on ehtinyt mureutua riittävästi. Tarjoiltavaksi flank steakin kanssa voit kokeilla esimerkiksi chimichurrilla maustettuja grillattuja perunoita ja chimichurri-kastiketta. Tai pyöräyttääpä siitä kätevästi, vaikka herkulliset tacotkin.

4-6:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg naudan flank steak
2 rkl worchestershire-kastiketta
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Chimichurrikastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl Oliiviöljy
2 rkl Limen mehu

Tarjoiluun
Grillatut perunat Chimichurrilla

Poista flank steakista ensin mahdolliset ylimääräiset kalvot. Valele Worchestershire-kastikkeella ja mausta Miss Klose Bold & Pepperyllä. Grillaa kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, noin 6-8 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on noin 54-astetta. Toki flank steak onnistuu myös pannulla paistaen samoja kypsennysaikoja käyttäen. Anna levätä vähintään kymmenen minuuttia, leikkaa ohuiksi siivuiksi lihan syitä vasten ja tarjoile esimerkiksi chimichurrilla maustettujen grillattujen perunoiden ja chimichurri-kastikkeen kanssa.

Chimichurri-marinoitu karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaisti on yksi kiitollisimmista lihoista kypsentää, sillä se toimii fantastisen hyvin niin punertavana mediumina kuin kypsempänäkin. Eli jos ylikypsentäminen on ns. talon tapa, karitsan paahtopaistissa se ei vaikuta makuun tai mehevyyteen huomattavan paljoa. Mutta toki siihen mediumiin kannattaa aina pyrkiä, kypsensitpä paahtopaistit grillissä tai pannussa. Täydellinen marinadi paahtopaistille syntyy Miss Klosen Chimichurrista vain muutamassa minuutissa.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-12h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 kg karitsan paahtopaistia

Sekoita öljy, punaviinietikka ja Miss Klose Chimichurri. Poista paahtopaisteista mahdolliset pintakalvot ja aseta marinadiin joko sopivassa kulhossa tai muovipussissa niin että paahtopaistit peittyvät. Anna marinoitua vähintään tunti, mielellään yön yli. Grillaa ensin suoralla tulella pinnat kauniin värisiksi ja jatka sitten kypsennystä epäsuoralla tulella, kunnes sisälämpötila on noin 56 astetta, eli 10–15 minuuttia. Voit myös kypsentää karitsan paahtopaistit ruskistamalla ne ensin öljytyssä pannussa ja kypsentämällä sitten loppuun 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna vetäytyä 10–15 minuuttia folioon käärittynä ja viipaloi tarjolle.

Grillatut perunat chimichurrilla

Kesällä perunoita keitellessä on aina hyvä idea keittää niitä hiukan liikaa, sillä grillatut uudet perunat ovat erinomainen lisuke lähes mille tahansa grilliruualle. Kun grillatut perunat vielä maustaa Miss Klose Chimichurrilla ja tarjoaa niiden kanssa esimerkiksi grillattua flank steakiä ja lisää chimichurri-soosia, ei sen herkullisempaa kesäruokaa olekaan.

4:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg keitettyjä perunoita
3 rkl öljyä
1 sitruunan mehu
3 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillattu Bold & Peppery Flank Steak
Chimichurri-kastike

Halkaise perunat ja aseta kulhoon. Valuta päälle öljy ja sitruunamehu ja lisää joukkoon Miss Klose Chimichurri. Sekoita ja grillaa suoralla tulella kauniin rukseiksi molemmin puolin. Tarjoile grillatut perunat esimerkiksi Bold & Pepperyllä maustetun grillatun flank steakin ja chimichurri-kastikkeen kanssa.

Chimichurri-lohi

Miss Klose Chimichurrille löytyy vuodesta toiseen uusia käyttötarkoituksia. Alun perin naudanlihalle kastikkeeksi suunniteltu chimichurria on oivallista niin kanan, lampaan kuin possunkin maustamiseen jo ennen kypsennystä. Ja toimiihan se toki myös kalalle! Kokeile esimerkiksi tämä chimichurri lohi.

4–5:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

1 lohifilee
½ sitruunan mehu
2 rkl Miss Klose Chimichurri

Tarjoiluun
Grillatut porkkanat Jerk-mausteella ja sitruuna-jogurttikastikeella

Valele ruodoton nahallinen lohifilee ensin sitruunamehulla ja ripottele sitten pinnalle Miss Klose Chimichurria. Nosta lohifilee grillin epäsuoraan lämpöön kypsentymään kannen alla vajaassa 150-asteessa 15–20 minuuttia kunnes lohen sisälämpötila on vähän alle 50 astetta. Voit myös kypsentää lohen 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Grillissä kypsennettäessä kannattaa varautua parilla reilun kokoisella paistolastalla lohen nostamiseksi pois grillistä tai suorittaa kypsennys suoraan foliovuoassa. Grillauksen maku tarttuu paremmin kalaan, kun laitat sen suoraan ritilälle, mutta foliovuoka on toki helpompi ratkaisu. Tarjoile Chimichurri-lohi esimerkiksi Jerk-porkkanoiden ja sitruunajogurttikastikkeen kanssa.

Chimichurri-kanahampurilainen

Chimichurrilla maustettu kanahampurilainen on varma valinta niin viikonlopun herkutteluun kuin kesän grillijuhliinkin. Kanan reisipaisti on kiitollinen kypsennettävä sillä se ei kuivu läheskään yhtä helposti kuin filee ja se valmistuu silti kohtuu nopeasti niin pannussa, grillissä kuin vaikka airfryerissäkin.

4:lle
Valmistusaika: 45 min + 1 h marinointiin
Vaatimustaso: Keskitaso

Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl öliiviöljyä
2 rkl limen mehua

6–8 broilerin reisipaistia

Pikkelöity punasipuli
1 punasipuli
1 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
3 rkl vettä

Magic Dust Chilimajoneesia
1 dl majoneesia
2 tl ketsuppia
2 tl Miss Klose Magic Dust
2 tl hunajaa
suolaa

4 hampurilaissämpylää
2 tomaattia
1 avokado

Sekoita Chimichurri-kastikkeen ainekset. Kaada puolet broilerin reisipaistien päälle ja anna marinoitua vähintään tunti. Tee sillä aikaa pikkelöity punasipuli ja chilimajoneesi. Viipaloi punasipuli ja sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi niin että sokeri sulaa. Sekoita punasipulit etikkaseokseen ja anna marinoitua vähintään tunti. Sekoita Magic Dust chilimajoneesin ainekset. Paahda sämpylöiden leikkuupinnat ja paista kanat kypsiksi joko pannussa tai grillissä. Levitä sämpylän pohjalle chilimajoneesia, nosta päälle 1–2 broilerin reisipaistia, 2–3 tomaattiviipaletta ¼ viipaloitua avokadoa ja muutama rengas pikkelöityä punasipulia. Sipaise sämpylän kanteen reilusti Chimichurri-kastiketta ja viimeistele kanahampurilainen kannella.

Bold & Peppery Petite Tender ja Chimichurri-kastike

Petite tender on naudan leikkuista selvästi nouseva hittituote. Eikä syystä, sillä pienikokoisissa paloissa on reilusti makua, mutta silti kypsennys tapahtuu todella nopeasti, käytit sitten paistinpannua ja uunia tai grilliä.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-24h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl Worchestershire-kastiketta
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery
1 kg naudan Petite Tenderiä

Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl limen mehua

Sekoita öljy, Worchestershire-kastike ja Miss Klose Bold & Peppery. Poista Petite Tendereistä ylimääräiset kalvot ja marinoi vähintään tunti mausteseoksessa, mielellään yön yli. Sekoita Chimichurri-kastikkeen ainekset ja annata turvota vähintään puoli tuntia. Grillaa ensin suoralla tulella petite tendereitten pinnat kauniin ruskeiksi ja kypsennä sitten epäsuoralla tulella kunnes lihan sisälämpötila on 52-astetta. Tai paista öljytyssä paistinpannussa pinnat kauniin ruskeiksi ja kypsennä sitten loppuun 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia riippuen lihan kosta. Anna levätä vielä 10 minuuttia ja leikkaa sitten siivuiksi ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.