proteiini: possu

Merry X-Mas Ham Joulukinkku

Joulukinkku on monille virallinen jouluntuoja. Kinkun kypsentäminen on pitkällinen rituaali ja kypsennyslämpötilat ovat kunnia-asioita joiden tiimoilta ollaan valmiita laittamaan lähes painiksi. Miss Klosen Merry X-Mas Ham -kinkkukuorrutteella saat joulukinkkuusi ripauksen Amerikan tunnelmaa. Todelllinen kovanaamahan kypsentää kinkunkin pitkään savustamalla, mutta alla kuitenkin ohje ihan perinteisen uunikinkun valmistamiseen!

12-20:lle
Valmistusaika: 8 h
Vaatimustaso: Helppo

6-8 kg harmaasuolattu joulukinkku
Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastiketta
1 pss Miss Klose Merry X-Mas Ham -kinkkukuorrutetta

Jos käytät pakastekinkkua, anna sen sulaa rauhassa viileässä 3-4 vuorokautta. Ota kinkku huoneenlämpöön vähintään 3–4 tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 100–125 °C. Aseta kinkku ritilälle uunipellin päälle, nahkapuoli ylöspäin. Voit laittaa pellille hieman vettä jolloin rasva ei pala kiinni. Tai laita kinkku paistopussiin uunipellille. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista, kunnes sisälämpötila on 75–85 °C, riippuen millaisen kinkun haluat. 75-asteinen kinkku on mehevä ja kiinteä, kun taas 85-asteinen on ylikypsä ja mureneva. Paistoaikaa tarvitset 2 tuntia ensimmäiselle kilolle ja sen jälkeen tunnin per lisäkilo. Ota kypsä kinkku uunista ja anna levätä noin 20 minuuttia ennen kuorrutusta.

Poista kinkusta mahdollinen verkko, sekä kamara. Sivele kinkku Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeella ja ripottele pinnalle Miss Klose X-Mas Ham -kinkkukuorrute. Viimeistele 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin kullanruskea.

Sweet & Smoky porsaankyljykset

Porsaankyljykset ovat hiukan jo unholaan jäänyt possun osa, mutta onhan liha aina maukkaimmillaan luun vieressä. Ja kyllähän niitä, kyljysten luita kalutessa saa edelleen melkoisen nostalgiatripin aikaiseksi. Jos kaupasta ei meinaa kyljyksiä löytyä, laadukkaissa lihakaupoissa niitä on aivan varmasti. Jossain tapauksissa pääset myös päättämään kyljysten paksuuden, jos haluat grillattavaksi vähän tuhdimpaa tavaraa. Toki kypsennysaikaa pitää vähän säätää kyljyksen paksuuden mukaan. Dijon-sinapilla valelu saa Miss Klose Sweet & Smoky rubin tarttumaan täydellisesti kyljysten pintaan ja tuo lisää makua. Tarjoa esimerkiksi grillattujen tomaattien kanssa.

4-6:lle
Valmistusaika: 15 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg possun kyljyksiä
3 rkl sinappia
3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Bold & Peppery grillatut tomaatit

Sivele kyljykset sinapilla ja ripottele pintaan Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa porsaankyljykset kypsiksi varovasti keskilämmöllä, ettet polta mausteseosta, reiluun 60-asteeseen noin 4–6 min per puoli.

Savustetut Sweet & Smoky Ribsit grillissä

Miss Klose Sweet & Smoky mauste on suunniteltu alun alkaen nimenomaan ribseille. Ja täydelliset ribsit grillissä syntyvät tietysti hitaasti savustamalla. Vaikka projekti vie hiukan aikaa, ei se lopulta ole kauhean hankalaa. Pientä sumuttelua ja grillin valvontaa se vaatii, mutta lopputulos on onnistuessaan varmasti vaivan arvoinen. Ribsien viimeistelyyn toimii täydellisesti Miss Klose Original BBQ-kastike.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kg ribsejä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl omenamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Sweet & Smokyä. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka.

Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit grillissä joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo reilusti ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Viimeistele kypsänä Miss Klose Original BBQ -kastikkeella.

5 aineen Sweet & Smoky Lasagne

Lasagne on yksi maailman parhaita lohturuokia. Ja yleensä ihan perkeleen työlästä valmistaa. Siksi ollaankin Miss Klosella kehitelty tällaista huijarin versiota mihin et tarvitse kuin 5 raaka-ainetta. Toki jos haluat hullutella, niin juustoraaste kuudentena raaka-aineena tuo mukaan vielä hiukan lisäpontta, mutta ilmankin pärjää hyvin.

6:lle
Valmistusaika: 1,5 h
Vaatimustaso: Keskitaso

400 g jauheliha
2–3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
800 g valmista tomaattikastike
250 g lasagnelevyjä
500 g valmista cheddar-kastiketta

Ruskista paketti jauhelihaa. Sekoita jauheliha, Miss Klose Sweet & Smoky ja tomaattikastike. Levitä vuoan pohjalle ensin pieni määrä tomaattikastiketta ja kasaa sitten päälle kerroksittain lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja cheddar-kastiketta, niin että viimeiseksi kerrokseksi jää cheddar-kastiketta. Jos cheddar-kastike tuntuu liian kiinteältä levittää, voit lämmittää sitä hetken mikrossa. Paista 175-asteisessa uunissa, alatasolla noin tunti, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet. Anna lasagnen vetäytyä hetki ja nauti.

Magic Dust BBQ-Lihapullat

Lihapullia ei voita mikään. Ja jos niihin haluaa hiukan BBQ-vibaa, niin lihapullat kannattaa maustaa Miss Klosen Magic Dustilla ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeella. Tarjoillessa lihapullien kanssa kuuluu tietenkin olla perunamuusia ja BBQ-pyöryköiden seuraksi tietysti lisää BBQ-kastiketta ja maustekurkkuja tai suolakurkkuja oman maun mukaan.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
4 tl Miss Klose Magic Dust
1 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
400 g jauhelihaa
voita

Tarjoiluun
4 annostaa perunamuusia
Miss Klose Original BBQ -kastiketta
maustekurkkua

Sekoita maito, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa, kun hienonnat ja kuulotat sipulin. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotettu sipuli, Miss Klose Magic Dust, Miss Klose Original BBQ -kastike ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja pyöritä haluamasi kokoisiksi pyöryköiksi. Paista lihapullat pannussa, voissa kypsäksi ja tarjoile perunamuusin, Miss Klose Original BBQ -kastikkeen ja maustekurkkujen kanssa.

New York Deli Spice Lihamureke

Lihamureke on ajaton klassikko, johon sopii itse asiassa lähestulkoon mikä tahansa Miss Klosen mausteseos. Kannattaa kokeilla ainakin Bold & Pepperyllä, Sweet & Smokyllä, Magic Dustilla tai kuten tässä tapauksessa New York Deli Spicellä. Ja kun murekkeen viimeistelee vielä Miss Klosen Original BBQ -kastikkeella saa pintaan mukavan kiillon ja makuun aimoannoksen BBQ-tunnelmaa.

4–6:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa tai lihalientä
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl New York Deli Spice
400 g jauhelihaa
2-3 rkl Miss Klose Original BBQ

Tarjoiluun
Sweet & Smoky uunikasvikset

Sekoita maito tai lihaliemi, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa kun hienonnat ja kuulotat sipulin ja valkosipulinkynnet. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotetut sipulit, Miss Klose New York Deli Spice ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja nostele uunipellille murekkeen muotoon. Voitele Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja paista 175-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen uunikasvisten kanssa.

Big Mex nyhtöpossu tacot

Savustaminen on toki täydellinen tapa valmistamistaa nyhtöpossu, mutta varsin toimiva versio syntyy myös uunissa. Kannattaa unohtaa kaiken maailman ylimääräiset liemet, colat ja systeemit. Possun kasslerissa riittää rasva ja mehukkuus vallan mainiosti pidempäänkin kypsennykseen. Maustamiseen sopii Big Mexin lisäksi toki myös esim. Sweet & Smoky tai Magic Dust. Mutta jos nyhtöpossusta haluaa valmistaa nimenomaan tacoja, on Big Mex oikea valinta.

6–8:lle
Valmistusaika: 1 h + 6–8 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

Big Mex pulled pork
1 kg possun kassleria
2 rkl Miss Klose Big Mex
1 dl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Pikkelöity punakaali
¼ punakaali
½ dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä

Tarjoiluun
18–24 pientä (maissi)tortillaa
Big Mex Salsaa
1 prk ranskankermaa
korianteri

Hiero Big Mex possunniskan pintaan. Kypsennä 120-asteisessa uunissa, vuoassa foliolla peitettynä 6–8 tuntia kunnes possunniskan sisälämpötila on noin 90-astetta ja haarukka uppoaa lihaan helposti. Anna lihan vetäytyä valmistamisen jälkeen vielä noin tunti ja revi se sitten liha vuoassa olevan liemen kanssa. Lisää joukkoon reilu desi Miss Klose Original BBQ -kastiketta ja sekoita.

Suikaloi punakaali. Sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi, niin että sokeri sulaa. Sekoita joukkoon punakaali ja anna tekeytyä vähintään tunti.

Paahda tortillat pannussa tai lämmitä uunissa. Mikrossa lämmitettyjen tortillojen koostumus ei ole samanlainen. Täytä tacot nyhtöpossulla, Big Mex salsalla, punasipulipikkelillä, ranskankermalla ja korianterilla.

Savustettu Sweet & Smoky Pulled Pork

Miss Klosen Sweet & Smoky on alun alkaen ja nimenomaan suunniteltu makupariksi pulled porkille ja ribseille. Täydellinen pulled pork syntyy savustamalla ja Miss Klosen lempeän sinappella Carolina Gold BBQ -kastikeella viimeistelemällä. Pulled porkille voi jokainen toki keksiä oman makunsa mukaan käyttötarkoituksia, mutta melkoisen maistuva tapa on tunkea sitä sopivan sämpylän väliin coleslaw’n, maustekurkkujen ja BBQ-kastikkeen kanssa.

10–12:lle
Valmistusaika: 30 min + 8–12 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Vaikea

2,5 kg possun kassleria eli niskaa
noin 1 dl Miss Klose Sweet & Smoky
2-3 dl Miss Klose Carolina Gold

Tarjoiluun
perunasämpylöitä
Miss Klose Carolina Gold
New York Deli Spice Coleslaw
maustekurkkuja

Hiero Miss Klose Sweet & Smokyä kasslerin pintaan niin paljon kun sitä siihen järkevästi jää. Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta kassler savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta, kunnes possunniskan sisälämpötila on reilut 90 astetta ja se alkaa hajota puristamalla. Projekti vaatii kasslerin koosta riippuen jopa 15–20 tuntia. Kääri liha folioon tunniksi ja revi sitten sopivassa vuoassa. Sekoita joukkoon vielä maun mukaan Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastiketta. Tarjoile esimerkiksi perunasämpylän välissä coleslaw’n, maustekurkkujen ja Miss Klose Carolina Gold BBQ -kastikkeen kanssa.

Sticky Jerk Rub Spare Ribsit

Me olemme vuosien mittaan kehitetty tuolle Jerk Rubille monen monta erilaista käyttöä lohesta lihapatoihin ja erilaisiin kasviksiin. Mutta kyllä fakta silti on että 100 % parhaimmillaan se on kanan ja possun ribsien kanssa! Erityisesti hiukan tuhdimpi possun spare ribsit ovat oivallinen makupari tymäkälle Jerk Rubille. Valmistus onnistuu niin grillissä, uunissa kuin savustimessakin, riippuen keleistä ja omasta omistautumisen tasosta. Kokeile esimerkiksi coleslaw’n ja BBQ-papujen seurana.

4:lle
Valmistusaika: 30 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kpl possun spare ribsejä
3-4 rkl Miss Klose Jerk Rub
1 dl omenamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
4-6 rkl Miss Klose Original BBQ -kastike

Tarjoiluun
Sweet & Smoky BBQ-pavut
½ annos New York Deli Spice Coleslaw

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Jerk Rubia. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka. Kypsennä joko 120-asteisessa uunissa 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Valele Miss Klose Original BBQ-kastikkeella viimeisen puolen tunnin kypsennystä varten, jolloin saat ribseihin tahmean glaseerauksen.

Voit kypsentää ribsit myös savustimessa tai grillissä. Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Jos haluat ribseihin savunmakua aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. Valele Miss Klose Original BBQ-kastikkeella viimeisen puolen tunnin kypsennystä varten, jolloin saat ribseihin tahmean glaseerauksen.

Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smoky BBQ-papujen ja New York Deli Spice Coleslaw’n kanssa.

Bold & Peppery possunpihvit sisäfileestä ja Jerk-kukkakaalipihvit

Miss Klosen Bold & Pepperyllä kuorrutetut possunpihvit sisäfileestä ovat varma ja helppo grilliherkku. Voit toki valmistaa ne myös pannussa! Kylkeen kannattaa ehdottomasti kokeille Miss Klose Jerk Rubilla maustettuja kukkakaalipihvejä, joiden mausteinen potku tasoittuu raikkaalla sitruunaisella jogurttikastikkeella.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

Jerk-kukkakaalipihvit
1 iso kukkakaali
2 rkl öljyä
2 rkl Miss Klose Jerk Rub

Bold & Peppery possun sisäfileepihvit
500 g possun sisäfilettä
2 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Sitruunainen jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kukkakaalin keskiosasta parin sentin paksuisia siivuja. Saat yhdestä kukkakaalista n. 4 siivua. Voit käyttää loput esimerkiksi salaattiin. Valele kukkakaalit öljyllä ja mausta Miss Klose Jerk Rubilla. Grillaa ensin suoralla tulella reilusti väriä kukkakaalien pintaan ja kypsennä tarvittaessa epäsuorassa lämmössä pehmeiksi. Voit myös paistaa kukkakaalit pannussa kypsiksi 5–10 minuuttia per puoli.

Leikkaa possun sisäfilee 4-6 tuhtiin pihviin ja painele litteäksi. Pyörittele reunat Miss Klose Bold & Pepperyssä ja grillaa suoralla tulella kypsiksi. Voit paistaa possunpihvit myös pannussa.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset ja tarjoile!