mauste: original-bbq-kastike

Savustetut Sweet & Smoky Ribsit grillissä

Miss Klose Sweet & Smoky mauste on suunniteltu alun alkaen nimenomaan ribseille. Ja täydelliset ribsit grillissä syntyvät tietysti hitaasti savustamalla. Vaikka projekti vie hiukan aikaa, ei se lopulta ole kauhean hankalaa. Pientä sumuttelua ja grillin valvontaa se vaatii, mutta lopputulos on onnistuessaan varmasti vaivan arvoinen. Ribsien viimeistelyyn toimii täydellisesti Miss Klose Original BBQ-kastike.

4–6:lle
Valmistusaika: 20 min + 3–4 h kypsennykseen
Vaatimustaso: Keskitaso

2 kg ribsejä
4 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl omenamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Poista ribsien takaa kalvo työntämällä joko lusikan varsi tai aterinveitsi kalvon alle luun kohdalta ja vedä sitten kalvo irti pitkittäin. Kunnollisen otteen saamisen voit käyttää talouspaperia apuna. Mausta ribsit ohuella kerroksella Miss Klose Sweet & Smokyä. Ribsit eivät tarvitse valtavasti maustetta sillä lihaa on usein melko ohuelti. Sekoita omenamehu ja omenaviinietikka.

Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta ribsit savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta 3–4 tuntia välillä omenamehun ja viinietikan seoksella valellen. 3 tunnissa saat ribsit grillissä joissa on hieman purutuntumaa ja 4 tunnissa ribsit ovat yleensä jo reilusti ylikypsiä jos haluat, että liha irtoaa luista. Viimeistele kypsänä Miss Klose Original BBQ -kastikkeella.

Jamaikalainen jerk kana ja Sweet & Smoky kesäkurpitsa

Jamaikalainen jerk kana. Koipireidet ovat edelleen suurin piirtein halvinta lihaa mitä kaupasta saa. Miss Klosen Jerk Rubilla saat niihin aivan uusia ulottuvuuksia. Grillissä paksut koivet vaativat ensin hetken suoraa lämpöä ja sitten tovin epäsuoralla tulella kypsennystä. Uunissa pärjäät yhdellä vuualla. Kesäkurpitsa taas on usein hieman tylsän makuinen kasvis, mutta kun valitsee sopivan pieniä yksilöitä ja antaa niille grillissä kunnolla väriä, syntyy kesäkurpitsoistakin erittäin maukas lisuke. Ja lisäpotkua makuun saat tietysti Miss Klose Original BBQ -kastikkeesta ja Miss Klose Sweet & Smokystä.

4:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Helppo

Koipireidet
1 kg broilerin koipireisiä
2 rkl öljyä
3 rkl Miss Klose Jerk Rub

Kesäkurpitsat
2-3 kesäkurpitsaa
2 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky

Tarjoiluun
Miss Klose Original BBQ -kastiketta

Valele broilerin koipireidet ensin öljyllä ja ripottele sitten pintaan Miss Klosen Jerk Rubia. Grillaa suoralla tulella pinnat kauniin ruskeaksi ja viimeistele epäsuorassa lämmössä kypsäksi, noin 40 minuuttia. Tai kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Halkaise kesäkurpitsat, valele leikkuupinnat Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja ripottele päälle Miss Klose Sweet & Smoky. Grillaa ensin mauste puoli alas päin kauniin värisiksi ja käännä. Grillaa alapuolelta ensin suoralla tulella kauniin värisiksi ja jatka sitten tarvittaessa epäsuoralla lämmöllä, kunnes kesäkurpitsat pehmenevät.

Tarjoile jamaikalainen jerk kana esimerkiksi Sweet & Smoky kesäkurpitsojen ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeen kanssa.

Magic Dust BBQ-Lihapullat

Lihapullia ei voita mikään. Ja jos niihin haluaa hiukan BBQ-vibaa, niin lihapullat kannattaa maustaa Miss Klosen Magic Dustilla ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeella. Tarjoillessa lihapullien kanssa kuuluu tietenkin olla perunamuusia ja BBQ-pyöryköiden seuraksi tietysti lisää BBQ-kastiketta ja maustekurkkuja tai suolakurkkuja oman maun mukaan.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
4 tl Miss Klose Magic Dust
1 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
400 g jauhelihaa
voita

Tarjoiluun
4 annostaa perunamuusia
Miss Klose Original BBQ -kastiketta
maustekurkkua

Sekoita maito, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa, kun hienonnat ja kuulotat sipulin. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotettu sipuli, Miss Klose Magic Dust, Miss Klose Original BBQ -kastike ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja pyöritä haluamasi kokoisiksi pyöryköiksi. Paista lihapullat pannussa, voissa kypsäksi ja tarjoile perunamuusin, Miss Klose Original BBQ -kastikkeen ja maustekurkkujen kanssa.

New York Deli Spice Lihamureke

Lihamureke on ajaton klassikko, johon sopii itse asiassa lähestulkoon mikä tahansa Miss Klosen mausteseos. Kannattaa kokeilla ainakin Bold & Pepperyllä, Sweet & Smokyllä, Magic Dustilla tai kuten tässä tapauksessa New York Deli Spicellä. Ja kun murekkeen viimeistelee vielä Miss Klosen Original BBQ -kastikkeella saa pintaan mukavan kiillon ja makuun aimoannoksen BBQ-tunnelmaa.

4–6:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa tai lihalientä
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl New York Deli Spice
400 g jauhelihaa
2-3 rkl Miss Klose Original BBQ

Tarjoiluun
Sweet & Smoky uunikasvikset

Sekoita maito tai lihaliemi, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa kun hienonnat ja kuulotat sipulin ja valkosipulinkynnet. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotetut sipulit, Miss Klose New York Deli Spice ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja nostele uunipellille murekkeen muotoon. Voitele Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja paista 175-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen uunikasvisten kanssa.

Miss Klose Bold & Peppery Smashburger

Smashburger on syystäkin tämän hetken kovin burgerhitti. Hyvä burger ei tarvitse ylimääräistä kikkailua tai mitään helvetin twistiä. Tarpeeksi rasvainen burgerliha, johon saa smashaamalla rapeat pitsireunat, sopiva kastike ja laadukas sämpylä. (Perunasämpylä jos tarkkoja ollaan. Jumala ja/eli Anthony Bourdain ei siedä briossisämpylöitä burgereissa, sillä hyvä burger ei tarvitse lisää rasvaisuutta. Olemme tästä samoilla linjoilla.) Jokin kirpeä elementti on hyvä olla mukana, esimerkiksi juuri maustekurkku tai sitten pikkelöity punasipuli. Ja salaatti ja tomaatti ovat optionaalisia, mutta ne nyt näyttivät kivalta valokuvassa. Ja muistakaa, ne tulee päällimmäiseksi koska “they are called topping, they go on the top”, jolloin salaatti ei pääse ottamaan ns. suoraa osumaa pihvin lämmöstä.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Special Sauce
1 dl majoneesia
2 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
1 rkl kurkkusalaattia
1 tl sokeria

600 g burgerjauhelihaa (20 % rasvaa)
4 perunasämpylää
voita
4 tl Miss Klose Bold & Peppery
8 siivua amerikanjuustoa (sitä rapisevassa paperissa olevaa)
2-3 rkl Miss Klose Original BBQ-kastiketta
20 siivua maustekurkku
4 isoa salaatinlehteä
2 tomaattia

Sekoita ensin kastikkeen ainekset. Jaa burger-jauheliha 8 palloon. Kuumenna valurautapannu, hiiliteräspannu tai parila savuavan kuumaksi. Teflon ei toimi täydellisiin smash-burgereihin, sillä jauhelihan kuuluu alkuvaiheessa tarttua kiinni pannuun. Paahda nopeasti voidellut perunasämpylät. Nosta liha pallo kerrallaan pannuun, aseta päälle leivinpaperi ja paina esim. kattilan pohjan tai smash-raudan kanssa niin litteäksi kuin pystyt. Pihvien reunat kannattaa vielä erikseen viistää ulospäin, erityisten ns. reunapitsien saavuttamiseksi. Mausta pihvit Bold & Pepperyllä ja käännä kun terävän metallilastan avulla. Voit maustaa pihvin myös käännetyltä puolelta, mutta ohuissa pihveissä yhdeltä puolelta maustaminenkin riittää. Nosta käännettyjen pihvien päälle siivu juustoa ja jos mahdollista, peitä hetkeksi kannella, niin että juusto sulaa. Kasaa burgerit levittämällä ensin sämpylän pohjalle Miss Klose Original BBQ-kastiketta , sitten päälle kaksi pihviä juustoineen, maustekurkkua, salaatinlehti ja 3–4 tomaatinsiivua. Viimeistele smashburger Special Sauce kastikkeella sivellyllä kannella.

Sweet & Smoky Chili con Carne

Paras Chili con Carne syntyy kun käytössä on ennen kaikkea tarpeeksi aikaa. Sinänsä simppeli resepti vaatii vain hetken valmistella, mutta hauduttaminen vaatiikin sitten tovin. Pitkä prosessi perustelee itsensä maulla. Ja muistakaa, vain kerettiläiset laittavat chiliinsä papuja.

4-6 :lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 sipuli
öljyä
400 g jauhelihaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl chililastuja (jokin mieto esim. Ancho)
½ dl Miss Klose Sweet & Smoky
1 purkki tomaattimurskaa
1 dl vettä
½ dl Miss Klose Original BBQ

Tarjoiluun
riisiä
ranskankermaa
korianteria
jalapenoja

Pilko sipuli ja kuullota öljytyssä kattilassa. Paista jauheliha ja lisää paistamisen loppuvaiheessa tomaattipyre ja chililastut ja kuullota vielä hetki. Lisää vielä Miss Klose Sweet & Smoky, tomaattimurska ja vesi ja keitä kaikessa rauhassa mielellään parisen tuntia tai niin kauan kuin kärsivällisyytesi riittää. Jos Chili con Carne tuntuu kuivuvan, lisää pieniä määriä vettä. Viimeistele lopuksi Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja nauti esim. riisin tai leivän kanssa, hodarin välissä tai vaikka pastan seurana. Chilin lisukkeina tarjoillaan usein myös ranskankermaa, cheddar-raastetta ja jalapenoja. Koristelun voi hoitaa esim. korianterilla tai kevätsipulilla.