proteiini: nauta

New York Deli Spice Jauhelihakeitto

Jauhelihakeitto on lohturuokaa parhaimmillaan ja helppo valmistaa, vaikka arki-iltana. Jos haluat fuskata valmiilla pakastekasviksilla, ei siinä ole mitään väärää. Extramakua soppaan saat Miss Klosen New York Deli Spicestä.

4–6:lle
Valmistusaika: 40 min
Vaatimustaso: Helppo

1 porkkana
1 sipuli
1 palsternakka
1 kg perunaa
400 g jauhelihaa
öljyä
1 l lihalientä
2-3 rkl Miss Klose New York Deli Spice
½ nippua persiljaa

Kuori ja kuutioi porkkana, sipuli, palsternakka ja perunat. Ruskista jauheliha öljytyssä kattilassa ja lisää sitten kasviskuutiot. Kuulota, kunnes kasvikset alkavat ottaa kiinni kattilan pohjaan. Lisää lihaliemi ja oman maun mukaan Miss Klose New York Deli Spiceä. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä, noin 20–30 minuuttia ja viimeistele tuoreella persiljalla.

Grillattu Bold & Peppery Flank Steak ja Chimichurri

Naudan flank steak on mahdottoman kätevää grillattavaa. Se kypsyy nopeasti ja varsinkin kunnolla raakakypsennettynä on mureaa ja maukasta. Vinkkinä kannattaakin valita kaupasta flank steak jonka viimeinen käyttöpäivä on mahdollisimman lähellä tai jopa ostaa flank steak valmiiksi omaan jääkaappiin odottamaan viimeistä käyttöpäivää, jolloin liha on ehtinyt mureutua riittävästi. Tarjoiltavaksi flank steakin kanssa voit kokeilla esimerkiksi chimichurrilla maustettuja grillattuja perunoita ja chimichurri-kastiketta. Tai pyöräyttääpä siitä kätevästi, vaikka herkulliset tacotkin.

4-6:lle
Valmistusaika: 20 min
Vaatimustaso: Helppo

1 kg naudan flank steak
2 rkl worchestershire-kastiketta
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery

Chimichurrikastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl Oliiviöljy
2 rkl Limen mehu

Tarjoiluun
Grillatut perunat Chimichurrilla

Poista flank steakista ensin mahdolliset ylimääräiset kalvot. Valele Worchestershire-kastikkeella ja mausta Miss Klose Bold & Pepperyllä. Grillaa kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, noin 6-8 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on noin 54-astetta. Toki flank steak onnistuu myös pannulla paistaen samoja kypsennysaikoja käyttäen. Anna levätä vähintään kymmenen minuuttia, leikkaa ohuiksi siivuiksi lihan syitä vasten ja tarjoile esimerkiksi chimichurrilla maustettujen grillattujen perunoiden ja chimichurri-kastikkeen kanssa.

5 aineen Sweet & Smoky Lasagne

Lasagne on yksi maailman parhaita lohturuokia. Ja yleensä ihan perkeleen työlästä valmistaa. Siksi ollaankin Miss Klosella kehitelty tällaista huijarin versiota mihin et tarvitse kuin 5 raaka-ainetta. Toki jos haluat hullutella, niin juustoraaste kuudentena raaka-aineena tuo mukaan vielä hiukan lisäpontta, mutta ilmankin pärjää hyvin.

6:lle
Valmistusaika: 1,5 h
Vaatimustaso: Keskitaso

400 g jauheliha
2–3 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
800 g valmista tomaattikastike
250 g lasagnelevyjä
500 g valmista cheddar-kastiketta

Ruskista paketti jauhelihaa. Sekoita jauheliha, Miss Klose Sweet & Smoky ja tomaattikastike. Levitä vuoan pohjalle ensin pieni määrä tomaattikastiketta ja kasaa sitten päälle kerroksittain lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja cheddar-kastiketta, niin että viimeiseksi kerrokseksi jää cheddar-kastiketta. Jos cheddar-kastike tuntuu liian kiinteältä levittää, voit lämmittää sitä hetken mikrossa. Paista 175-asteisessa uunissa, alatasolla noin tunti, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet. Anna lasagnen vetäytyä hetki ja nauti.

Magic Dust BBQ-Lihapullat

Lihapullia ei voita mikään. Ja jos niihin haluaa hiukan BBQ-vibaa, niin lihapullat kannattaa maustaa Miss Klosen Magic Dustilla ja Miss Klose Original BBQ -kastikkeella. Tarjoillessa lihapullien kanssa kuuluu tietenkin olla perunamuusia ja BBQ-pyöryköiden seuraksi tietysti lisää BBQ-kastiketta ja maustekurkkuja tai suolakurkkuja oman maun mukaan.

4:lle
Valmistusaika: 45 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
4 tl Miss Klose Magic Dust
1 rkl Miss Klose Original BBQ -kastiketta
400 g jauhelihaa
voita

Tarjoiluun
4 annostaa perunamuusia
Miss Klose Original BBQ -kastiketta
maustekurkkua

Sekoita maito, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa, kun hienonnat ja kuulotat sipulin. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotettu sipuli, Miss Klose Magic Dust, Miss Klose Original BBQ -kastike ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja pyöritä haluamasi kokoisiksi pyöryköiksi. Paista lihapullat pannussa, voissa kypsäksi ja tarjoile perunamuusin, Miss Klose Original BBQ -kastikkeen ja maustekurkkujen kanssa.

New York Deli Spice Lihamureke

Lihamureke on ajaton klassikko, johon sopii itse asiassa lähestulkoon mikä tahansa Miss Klosen mausteseos. Kannattaa kokeilla ainakin Bold & Pepperyllä, Sweet & Smokyllä, Magic Dustilla tai kuten tässä tapauksessa New York Deli Spicellä. Ja kun murekkeen viimeistelee vielä Miss Klosen Original BBQ -kastikkeella saa pintaan mukavan kiillon ja makuun aimoannoksen BBQ-tunnelmaa.

4–6:lle
Valmistusaika: 1 h
Vaatimustaso: Keskitaso

1 dl maitoa tai lihalientä
½ dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl New York Deli Spice
400 g jauhelihaa
2-3 rkl Miss Klose Original BBQ

Tarjoiluun
Sweet & Smoky uunikasvikset

Sekoita maito tai lihaliemi, korppujauho ja kananmuna ja annata turvota sen aikaa kun hienonnat ja kuulotat sipulin ja valkosipulinkynnet. Sekoita korppujauhoseokseen kuullotetut sipulit, Miss Klose New York Deli Spice ja jauheliha. Vaivaa taikina sekaisin ja nostele uunipellille murekkeen muotoon. Voitele Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja paista 175-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi Sweet & Smokyllä maustettujen uunikasvisten kanssa.

Bold & Peppery Petite Tender ja Chimichurri-kastike

Petite tender on naudan leikkuista selvästi nouseva hittituote. Eikä syystä, sillä pienikokoisissa paloissa on reilusti makua, mutta silti kypsennys tapahtuu todella nopeasti, käytit sitten paistinpannua ja uunia tai grilliä.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-24h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl Worchestershire-kastiketta
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery
1 kg naudan Petite Tenderiä

Chimichurri-kastike
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 dl oliiviöljyä
2 rkl limen mehua

Sekoita öljy, Worchestershire-kastike ja Miss Klose Bold & Peppery. Poista Petite Tendereistä ylimääräiset kalvot ja marinoi vähintään tunti mausteseoksessa, mielellään yön yli. Sekoita Chimichurri-kastikkeen ainekset ja annata turvota vähintään puoli tuntia. Grillaa ensin suoralla tulella petite tendereitten pinnat kauniin ruskeiksi ja kypsennä sitten epäsuoralla tulella kunnes lihan sisälämpötila on 52-astetta. Tai paista öljytyssä paistinpannussa pinnat kauniin ruskeiksi ja kypsennä sitten loppuun 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia riippuen lihan kosta. Anna levätä vielä 10 minuuttia ja leikkaa sitten siivuiksi ja tarjoile Chimichurri-kastikkeen kanssa.

Big Mex Jauhelihatacot

Miss Klosen Big Mex helpottaa tacojen ja tortillojen täytteiden valmistamista huomattavasti. Tarvitset vain yhden purkin maustetta, josta ripauttaa haluamasi proteiinin sekaan. Jauhelihatacot ovat toki klassikko ja koko perheen suosikki, mutta Big Mexiä kannattaa kokeilla myös esimerkiksi kanan tai soijarouheen kanssa. Ei enää kikkailua viiden eri mausteen kanssa tai kalliita yksittäispakattuja tacomausteita.

4–6:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Helppo

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl tomaattisosetta
1 rkl Miss Klose Big Mex

Guacamolea
1 avokado
½ pieni sipuli
½ pieni punainen chili
5 oksaa korianteria
½ limenmehu
suolaa

Tarjoiluun
12 kpl tacokuoria
Big Mex salsaa
Magic Dust Chilimajoneesia
korianteria

Paista jauheliha. Kuutioi sipuli ja lisää paistetun jauhelihan sekaan ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja paista vielä hetki. Lisää Miss Klose Big Mex ja tomaattisose ja anna kiehua hetki kasaan. Soseuta avokado haarukalla. Hienonna sipuli, chili ja korianteri. Sekoita avokadon sekaan. Mausta limemehulla ja suolalla. Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä tacot jauhelihatäytteellä, Big Mex Salsalla, guacamolella ja Magic Dust chilimajoneesilla. Viimeistele korianterilla.

Savustettu Bold & Peppery Naudan Brisket ja pikkelöity punasipuli

Kun Miss Klose Bold & Pepperyä kehitettiin oli tärkeinpänä käyttökohteena naudan brisket eli rinta. Mausteseoksen koko makumaailma on tehty tukemaan brisketin voimakasta lihan makua. Perinteisesti brisket ei sinällään tarvitse valtavasti lisukkeita. New York Deli Spicellä pikkelöity punasipuli taittaa mukavasti lihan rasvaisuutta ja kun kylkeen valmistaa vielä tuhdin mac & cheesen ei nälkä pääse vaivaamaan.

15–20:lle
Valmistusaika: 12 h
Vaatimustaso: Vaikea

1 kokonainen naudanrinta
1 pss Miss Klose Bold & Peppery

Pikkelöity punasipuli
5-6 punasipulia
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Tarjoiluun
New York Deli Spice Mac & Cheese

Poista ensin naudan rinnasta kovat rasvat esimerkiksi pohjasta ja kahden eri lihaksen välistä. Jätä kuitenkin päällimmäiseksi 2–3 sentin kerros rasvaa. Jos haluat varmistaa tasaisen kypsymisen voit lisäksi leikata pienemmät kulmat pyöreiksi ja käyttää ylimääräiset palat esimerkiksi lihapataan tai hampurilaispihveihin.

Valmistele sitten amerikkalaistyylinen savustin, jossa savu kiertää noin 110-asteeseen. Vaihtoehtoisesti sytytä 4–6 brikettiä ison pallogrillin kulmaan, sulje kansi ja odottele että grillin lämpötila nousee n. 110 asteeseen. Mausta naudanrinta reilulla kerroksella Miss Klosen Bold & Pepperyä, noin 2–3 rkl kiloa kohden. Aseta liotettuja tammilastuja kuumien brikettien päälle tai savustimen tulipesään. Kun tammilastut alkavat savuttaa ja grilli tai savustin on noin 110 asteessa, nosta brisketti savustimeen tai pallogrillin briketeistä vastakkaiseen kulmaan. Sulje kansi ja katso että pallogrillin ilmanottoaukko on eri puolella kuin briketit, jolloin savu kiertää koko pallogrillin. Savusta, kunnes brisketin sisälämpötila on reilut 90 astetta. Jos seuraat brisketin kypsymistä lämpömittarilla huomaat, että lämmön nousu hidastuu huomattavasti 65–70 asteen välissä. Kääräise siinä kohtaa brisketti reiluun folioon tai savustukseen tarkoitettuun butcher-paperiin lämmön nousun nopeuttamiseksi ja jatkaa epäsuoralla lämmöllä kypsentämistä ilman savua joko grillissä tai 110-asteisessa uunissa, kunnes brisketti saavuttaa tavoitelämpötilan.

Lisää koko savustuksen ajan tarvittaessa savustuslastuja ja brikettejä, jotta pallogrilli tai savustin pysyy 110 asteessa. Pidä savustimen lämpötilaa silmällä lämpömittarilla ja tarkista myös brisketin kypsyys lämpömittarin avulla. Naudan rinnan savustaminen vie vähintään 9 tunnista jopa reiluun 14 tuntiin riippuen lihan koosta.

Savustuksen aikana kannattaa valmistaa pikkelöity punasipuli lisukkeeksi. Kuori ja viipaloi sipulit. Sekoita etikka, sokeri ja kuuma vesi, niin että sokeri liukenee. Lisää punasipulit ja anna marinoitua vähintään tunti, mutta mielellään useampikin.

Anna brisketin vetäytyä vähintään tunti valmistumisen jälkeen. Leikkaa syitä vasten, jotka vaihtavat suuntaa rinnan lihaksen vaihtuessa puolessa välissä palaa toiseen ja tarjoile marinoidun punasipulin kanssa ja esimerkiksi mac & cheesen seurana.

Miss Klose Bold & Peppery Smashburger

Smashburger on syystäkin tämän hetken kovin burgerhitti. Hyvä burger ei tarvitse ylimääräistä kikkailua tai mitään helvetin twistiä. Tarpeeksi rasvainen burgerliha, johon saa smashaamalla rapeat pitsireunat, sopiva kastike ja laadukas sämpylä. (Perunasämpylä jos tarkkoja ollaan. Jumala ja/eli Anthony Bourdain ei siedä briossisämpylöitä burgereissa, sillä hyvä burger ei tarvitse lisää rasvaisuutta. Olemme tästä samoilla linjoilla.) Jokin kirpeä elementti on hyvä olla mukana, esimerkiksi juuri maustekurkku tai sitten pikkelöity punasipuli. Ja salaatti ja tomaatti ovat optionaalisia, mutta ne nyt näyttivät kivalta valokuvassa. Ja muistakaa, ne tulee päällimmäiseksi koska “they are called topping, they go on the top”, jolloin salaatti ei pääse ottamaan ns. suoraa osumaa pihvin lämmöstä.

4:lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Special Sauce
1 dl majoneesia
2 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
1 rkl kurkkusalaattia
1 tl sokeria

600 g burgerjauhelihaa (20 % rasvaa)
4 perunasämpylää
voita
4 tl Miss Klose Bold & Peppery
8 siivua amerikanjuustoa (sitä rapisevassa paperissa olevaa)
2-3 rkl Miss Klose Original BBQ-kastiketta
20 siivua maustekurkku
4 isoa salaatinlehteä
2 tomaattia

Sekoita ensin kastikkeen ainekset. Jaa burger-jauheliha 8 palloon. Kuumenna valurautapannu, hiiliteräspannu tai parila savuavan kuumaksi. Teflon ei toimi täydellisiin smash-burgereihin, sillä jauhelihan kuuluu alkuvaiheessa tarttua kiinni pannuun. Paahda nopeasti voidellut perunasämpylät. Nosta liha pallo kerrallaan pannuun, aseta päälle leivinpaperi ja paina esim. kattilan pohjan tai smash-raudan kanssa niin litteäksi kuin pystyt. Pihvien reunat kannattaa vielä erikseen viistää ulospäin, erityisten ns. reunapitsien saavuttamiseksi. Mausta pihvit Bold & Pepperyllä ja käännä kun terävän metallilastan avulla. Voit maustaa pihvin myös käännetyltä puolelta, mutta ohuissa pihveissä yhdeltä puolelta maustaminenkin riittää. Nosta käännettyjen pihvien päälle siivu juustoa ja jos mahdollista, peitä hetkeksi kannella, niin että juusto sulaa. Kasaa burgerit levittämällä ensin sämpylän pohjalle Miss Klose Original BBQ-kastiketta , sitten päälle kaksi pihviä juustoineen, maustekurkkua, salaatinlehti ja 3–4 tomaatinsiivua. Viimeistele smashburger Special Sauce kastikkeella sivellyllä kannella.

Sweet & Smoky Chili con Carne

Paras Chili con Carne syntyy kun käytössä on ennen kaikkea tarpeeksi aikaa. Sinänsä simppeli resepti vaatii vain hetken valmistella, mutta hauduttaminen vaatiikin sitten tovin. Pitkä prosessi perustelee itsensä maulla. Ja muistakaa, vain kerettiläiset laittavat chiliinsä papuja.

4-6 :lle
Valmistusaika: 30 min
Vaatimustaso: Keskitaso

1 sipuli
öljyä
400 g jauhelihaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl chililastuja (jokin mieto esim. Ancho)
½ dl Miss Klose Sweet & Smoky
1 purkki tomaattimurskaa
1 dl vettä
½ dl Miss Klose Original BBQ

Tarjoiluun
riisiä
ranskankermaa
korianteria
jalapenoja

Pilko sipuli ja kuullota öljytyssä kattilassa. Paista jauheliha ja lisää paistamisen loppuvaiheessa tomaattipyre ja chililastut ja kuullota vielä hetki. Lisää vielä Miss Klose Sweet & Smoky, tomaattimurska ja vesi ja keitä kaikessa rauhassa mielellään parisen tuntia tai niin kauan kuin kärsivällisyytesi riittää. Jos Chili con Carne tuntuu kuivuvan, lisää pieniä määriä vettä. Viimeistele lopuksi Miss Klose Original BBQ -kastikkeella ja nauti esim. riisin tai leivän kanssa, hodarin välissä tai vaikka pastan seurana. Chilin lisukkeina tarjoillaan usein myös ranskankermaa, cheddar-raastetta ja jalapenoja. Koristelun voi hoitaa esim. korianterilla tai kevätsipulilla.