proteiini: lammas ja riista

Chimichurri-marinoitu karitsan paahtopaisti

Karitsan paahtopaisti on yksi kiitollisimmista lihoista kypsentää, sillä se toimii fantastisen hyvin niin punertavana mediumina kuin kypsempänäkin. Eli jos ylikypsentäminen on ns. talon tapa, karitsan paahtopaistissa se ei vaikuta makuun tai mehevyyteen huomattavan paljoa. Mutta toki siihen mediumiin kannattaa aina pyrkiä, kypsensitpä paahtopaistit grillissä tai pannussa. Täydellinen marinadi paahtopaistille syntyy Miss Klosen Chimichurrista vain muutamassa minuutissa.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 1-12h marinointiin
Vaatimustaso: Helppo

1 dl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
3 rkl Miss Klose Chimichurri
1 kg karitsan paahtopaistia

Sekoita öljy, punaviinietikka ja Miss Klose Chimichurri. Poista paahtopaisteista mahdolliset pintakalvot ja aseta marinadiin joko sopivassa kulhossa tai muovipussissa niin että paahtopaistit peittyvät. Anna marinoitua vähintään tunti, mielellään yön yli. Grillaa ensin suoralla tulella pinnat kauniin värisiksi ja jatka sitten kypsennystä epäsuoralla tulella, kunnes sisälämpötila on noin 56 astetta, eli 10–15 minuuttia. Voit myös kypsentää karitsan paahtopaistit ruskistamalla ne ensin öljytyssä pannussa ja kypsentämällä sitten loppuun 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna vetäytyä 10–15 minuuttia folioon käärittynä ja viipaloi tarjolle.

Jerk-karitsa kebakot, minttu-jogurttikastike ja pilahviriisi

Miss Klose Jerk Rub on yllättävän kova tuote myös lampaan tai karitsan kanssa. Kokeile esimerkiksi nämä mausteiset kebakot minttu-jogurttikastikkeella ja pilahviriisillä, jos et muuten usko.

4:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Keskitaso

Minttu-jogurttikastike
4 mintun oksaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
suolaa

Pilahviriisi
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3 dl riisiä
1 rkl Miss Klose Magic Dust
6 dl kanalientä
1 kevätsipuli

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ nippu minttua
500 g karitsan jauhelihaa
1 rkl Miss Klose Jerk Rub

Tarjoiluun
minttua
pitaleipää

Hienonna minttu minttu-jogurttikastiketta varten. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset.

Hienonna riisipilahvin sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota kattilassa voissa ja lisää sitten riisi. Kuullota kunnes riisi muuttuu läpinäkyväksi. Lisää Miss Klose Magic Dust sekä kanaliemi ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Viimeistele viipaloidulla kevätsipulilla.

Hienonna sipuli, valkosipulin kynnet ja mintunlehdet. Sekoita karitsan jauhelihaan Miss Klose Jerk Rub, sipuli, valkosipuli ja minttu. Muotoile 8 pientä varrasta varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä tai paista pannussa kypsäksi 3–4 minuuttia per puoli.

Tarjoile karitsakebakot minttujogurttikastikkeen, pilahviriisin, pitaleivän ja grillatun sitruunan kanssa.

Sweet & Smoky Lammaspata

Lammaspata on mahdollista valmistaa lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Miss Klosen Sweet & Smokyn pieni makeus sopii erityisen hyvin tähän porkkanoita ja punaisia linssejä sisältävään versioon, joka saa väriä pinaatista. Kylkeen esim. riisiä tai perunamuusia, oman maun mukaan.

6:lle
Valmistusaika: 30 min + 2 h haudutusta
Vaatimustaso: Keskitaso

1 kg lampaan paistia tai muuta pataruokiin sopivaa lammasta
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
5 dl lihalientä
1 prk tomaattimurskaa
3 dl vaalea olutta
2 laakerinlehteä
2 rkl Miss Klose Sweet & Smoky
2 dl punaisia linssejä
70 g pinaattia

Tarjoiluun
4 annosta perunamuusia

Kuutioi lammas ja hienonna valkosipuli. Pilko porkkanat ja sipulit noin 1 cm kuutioiksi. Ruskista ensin lammaskuutiot öljytyssä padassa pienissä erissä. Kun lampaat on ruskistettu, nosta lihat sivuun ja lisää pataan valkosipulit, sipulit ja porkkanat ja kuullota. Kaada lammaskuutiot takaisin pataan ja lisää lihaliemi, tomaattimurska ja olut, sekä laakerin lehdet ja Miss Klose Sweet & Smoky. Keitä kunnes lammas on mureaa, noin 1 ½ – 2 h. Lisää huuhdellut linssit ja keitä kunnes linssit ovat kypsiä, mutta eivät ehdi hajota, noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi pinaatti, sekoita ja tarjoile perunamuusin kanssa.

Bold & Peppery Peuran ulkofilee, valkosipulikermaperunat, punaviinikastiketta ja parmesaaniruusukaalia

Välillä pitää tehdä asioita ns. vaikeamman kautta. Paras lopputulos syntyy yleensä niin, ei siitä mihinkään pääse. Kun käsissäsi on peuran ulkofilee, kannattaa sen kanssa tehdä valkosipuliperunatkin alusta asti itse. Kylkeen vielä omatekoinen punaviinikastike ja parmesaaniruusukaaleja. Ei sen parempaa olekaan.

6:lle
Valmistusaika: 50 min
Vaatimustaso: Vaikea

Valkosipuli-kermaperunat
1 kg perunaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
4 dl kuohukermaa

Parmesaani-ruusukaalit
500 g ruusukaaleja
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
50 g parmesaaniraastetta

Peuran ulkofilee
900 g peuran ulkofilettä
2 rkl voita
3 rkl Miss Klose Bold & Peppery
3 valkosipulin kynttä
1 oksa rosmariinia

Punaviinikastike
4 rkl balsamiviinietikkaa
4 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
2 rkl voita

Tarjoiluun
rosmariinia

Viipaloi perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Asettele kerroksittain uunivuokaan ja mausta väleissä suolalla ja mustapippurilla. Kaada päälle kuohukerma ja kypsennä 200-asteisessa uunissa alatasolla puolitoista tuntia. Peitä tarvittaessa foliolla jos perunat alkavat tummua liikaa.

Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja pieni siivu kantaa. Sekoita kulhossa ruusukaalit ja parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia kerran kääntäen.

Pyörittele peuran ulkofilee kauttaaltaan Miss Klose Bold & Pepperyssä. Paista peuran ulkofilee kauniin ruskeaksi kaikilta sivuilta kuumassa pannussa voin, rosmariininoksan ja valkosipulinkynsien kanssa voilla valellen. Nosta liha pois pannusta ja jatka kypsennystä 150-asteisessa uunissa, kunnes peuran sisälämpötila on 56-astetta. Lisää sillä aikaa pannuun balsamiviinietikka, punaviini ja lihaliemi. Keitä kasaan peuran kypsyessä, kunnes kastikkeesta on noin puolet jäljellä. Nosta rosmariini ja valkosipulit pois kastikkeen seasta ja vispaa sekaan 2 rkl voita pieninä kuutioina.

Kun peura on kypsää, anna sen levätä vielä vähintään 10 minuuttia. Viipaloi ulkofilee tuhdeiksi paloiksi ja tarjoile kermaperunoiden, ruusukaalien ja punaviinikastikkeen kanssa.